Izvor: Beta | Četvrtak, 22.10.2020.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turistički radnici predali zahteve Vladi Srbije

Ilustracija (Foto: ra2studio/shutterstock.com)
Turistički radnici Srbije predali su danas nekoliko zahteva Vladi Srbije, među kojima su isplata novčane pomoći i odlaganje kredita i poreza.

Nekoliko stotina okupljenih radnika na socijalnom skupu, kako su ga nazvali, ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici pružili su podršku kolegama koji su u njihovo ime predali zahteve, a najznačajniji je da zavisno od veličine agencije dobiju bespovratnu pomoć od jednog do pet miliona dinara.

Turistički radnici zahtevaju i da kreditna sredstva za koja su konkurisali kod Fonda za razvoj budu odobrena u roku od 30 dana, jer pojedine agencije koje su zatražile te kredite pre nekoliko meseci još nisu dobile novac.

Među zahtevima je i otpis poreza i doprinosa u periodu od osam meseci, zatim moratorijum na otplatu kredita do devet meseci, kao i odlaganje poreza na imovinu i dobit preduzeća u vreme vanrednih mera i okolnosti.

Na spisku zahteva je i rešavanje problema polisa osiguranja turističkih putovanja i pomoć za turističke vodiče koji četiri meseca nemaju prihode.

Turistički radnici su u dopisu Vladi Srbije naveli da bi ukupna pomoć države po zahtevima iznosila 15 mil EUR, a da je vrednost nerealizovanih putovanja za koja su dodeljeni zamenski vaučeri oko 85 mil EUR.

Istakli su da ako im država ne pomogne i turističke agencije bankrotiraju, propašće i uplaćeni aranžmani.

Turistički radnici su u dva maha na kratko, oko desetak minuta, blokirali saobraćaj ispred zgrade Vlade Srbije i Skupštine jer, kako su rekli nisu želeli da maltretiraju građane već samo da skrenu pažnju na težak ekonomski položaj zbog pandemije korona virusa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.