Izvor: eKapija | Sreda, 31.03.2010.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpski "Tajfun" za svetsko tržište - ultra brzi simulator, moćno oružje u borbi protiv energetske krize

Dragan Mićić uručuje nagradu Marku Vekiću iz kompanije "Tajfun"

Sa ultra brzim simulatorom može da se testira bilo koji električni pogon – od veš mašine do električnih vozova. Njegovi autori kažu da je čak 50 puta brži od do sada najbržih sličnih uređaja dostupnih na svetskom tržištu. Digitalni simulator u realnom vremenu kompanije "Tajfun" znatno skraćuje i olakšava proces testiranja softvera u oblasti elektroenergetike. Taj ultra brzi simulator realizacija je tima mladih naučnika koji žele da na svetskom tržištu nastupe u skladu sa imenom kompanije koju su osnovali, a njihov cilj je da zauzmu lidersku poziciju na polju brzih simulatora u energetici.

Zbog velike brzine računanja na simulatoru kompanije "Tajfun", koji je veličine manje kutije i jednostavan za korišćenje, prvi put se mogu obavljati ispitivanja koja su do sada bila moguća samo u dobro opremljenim laboratorijama. To znači da inženjeri više ne moraju uživo da isprobavaju svaki novi uređaj ili neko poboljšanje na njemu, već se skoro sva ispitivanja, osim završnih, vrše na simulatoru.

Tajfun za azijske tigrove

- Energetska elektronika predstavlja krvotok industrije, a mi želimo da ubrzamo razvoj tog krvotoka koji je veoma skup. Sa našim simulatorom štedi se novac, energija, vreme i smanjuje se opasnost kojoj su izloženi inženjeri u laboratoriji – objašnjava u razgovoru za "eKapiju" mr Marko Vekić, inženjer razvoja u kompaniji "Tajfun".

Simulatorom te novosadske kompanije se može simulirati podjednako pogon električne lokomotive, vetroelektrane ili mašine za pranje rublja. Što je pogon veće snage i uštede koje se ostvaruju korišćenjem simulatora su sve veće.

Dragan Mićić uručuje nagradu Marku Vekiću iz kompanije "Tajfun"

- Sa simulatorom naše kompanije inženjeri za mnogo kraće vreme mogu razviti, a zatim ponuditi tržištu energetski delotvornije i jeftinije uređaje. Inženjerima energetike dajemo moćno oružje za borbu protiv energetske krize - ističe Vekić.

Kompanija je za sada okrenuta stranom tržištu. Jedan deo njihovih korisnika dolazi iz industrije, a u "Tajfunu" očekuju glavni prodor u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske delotvornosti i električnog prevoza zbog živog razvoja ovih delatnosti. Druga skupina korisnika su akademske ustanove u svetu koji uređaje novosadske kompanije koriste u nastavi i istraživačkom radu. U budućnosti u "Tajfunu" planiraju saradnju i sa domaćim tehničkim fakultetima, između ostalog, kroz donacije njihovih simulatora.

Do sada je ta kompanija plasirala ultra brze simulatore na tržišta Azije, Amerike i Evrope.

- Zanimljivo nam je tržiše Azije jer nemaju već uspostavljeno testiranje novih proizvoda. Azijske zemlje su spremne da ulažu u novine u razvoju. Mi im pružamo nova rešenja koja im omogućavaju da uhvate korak sa zapadom, da uštede vreme i novac bez uspostavljanja skupih laboratorija – kaže Vekić.

Kompanije "Delta United Instrument Co" u Tajvanu, "Enerdrive" u Švajcarskoj, univerzitet MIT u SAD-u, nabavili su ultra brzi simulator, a u kompaniji "Tajfun" kažu da pregovoraju o isporuci simulatora sa španskom kompanijom "Trainelec", kao i sa još nekoliko vodećih kompanija u oblasti energetske elektronike.

Marko Vekić kaže da cena ultra brzog simulatora zavisi od funkcija koje korisnik želi da ima.

- Za univerzitete koji simulator koriste u obrazovne svrhe cena je otprilike u visini jednog jačeg PC-a, a za industrijske korisnike zavisi od funkcionalnosti - od nekoliko hiljada evra pa na više - navodi Vekić.

On napominje da sada rade na proširenju postojećeg simulatora dodatnim funkcijama, kao i izradi jednog novog, opsežnijeg uređaja koji bi pokrio veliki deo praktičnih industrijskih primena.

- Želimo da svaki inženjer razvoja energetske elektronike i svaka tehnička ustanova imaju naš simulator na radnom stolu, kao što su danas i računari svuda prisutni.

Prepoznatljivost po energetici

- Naša ideja je iz korena drugačija. Pravimo multinacionalnu kompaniju sa sedištem u Srbiji u kojoj ćemo skupiti stručnjake iz različitih oblasti objedinjenih oko jednog proizvoda. Cilj nam je da privučemo, osim stručnjaka iz Srbije, naše stručnjake u dijaspori kao i strane naučnike da rade za našu kompaniju – navodi Vekić i dodaje da već imaju razvojni tim u Francuskoj, Švajcarskoj i SAD-u.

Dragan Mićić uručuje nagradu Marku Vekiću iz kompanije "Tajfun"

Sa ultra brzim simulatorom, taj tim mladih stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i kolega sa MIT u Bostonu je pobedio na državnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u 2009. godini. Kompanija "Tajfun" je i dobitnik priznanja za inovativnost "Aurea 2010" koji dodeljuje poslovni portal "eKapija".

- Za sada dobro napredujemo ka ostvarenju cilja. Kao i kod svakog novog proizvoda, tehnološke inovacije, postoji određena zadrška kod kompanija koje bi trebalo da ga upotebljavaju, ali pošto im mi predstavimo sve vrednosti koje proističu iz upotrebe našeg simulatora, dvoumljenje oko korisnosti simulatora nestaje – kaže Vekić.

On kaže da pomoć države nisu tražili, ali da bi im pomoć značila kako bi do svog cilja došli što pre.

- Mi čvrsto verujemo u ono što radimo, i ulažemo velike napore jer samo tako možemo doći do izuzetnog rezultata. Na naš cilj ćemo stići, ali je razlika u tome da li će to trajati nekoliko meseci duže ili kraće. Sada bi nam pomoć dobrodošla u vidu poslovnog prostora – navodi naš sagovornik.

Cilj nam je da zajedno s još nekoliko domaćih uspešnih kompanija iz oblasti elektroenergetike postavimo Srbiju na energetsku kartu Evrope i sveta.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.