Izvor: Klix | Sreda, 21.10.2020.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hladna voda usporava pojavu demencije kod ljudi

(Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)
Istraživanje Univerziteta Cambridge je pokazalo da hladna voda može usporiti pojavu demencije, pa čak i delimično lekovito delovati nakon što nanese štetu organizmu.

Njihovom studijom bile su obuhvaćene osobe koje plivaju u zimskom periodu. U njihovom telu su uočili protein za koji je dokazano da usporava pojavu demencije kod miševa i deluje lekovito nakon pojave demencije.

Naučnici su četiri decenije istraživali da li hladno okruženje pozitivno utiče na zdravlje čoveka.

Pre pet godina Cambridgeovi naučnici su svoja istraživanja sprovodili nad zdravim miševima, miševima s Alchajmerom i drugim neurodegenerativnim oboljenjima.

Uočili su da su zdravi miševi, koje su dovodili u stanje hipotermije i čije su tijelo ponovo oprezno zagrijavali, imali prirodno osnaživanje navedenog proteina RBM3. Neuroni zdravih miševa oštećeni hipotermičkim šokom su se regenerisali.

Ali, spomenuti efekat se nije desio kod miševa koji su imali Alchajmer i druga neurodegenerativna oboljenja.

Zato je pre narednog eksperimenta - izlaganja hipotermičkom stanju kod obolelih miševa umetno povećan nivo RBM3 proteina. Tom prilikom su uvideli da proteini onemogućavaju oštećenje osetljivih sinapsi i zaključili da RBM3 može zaštititi mozak od posledica demencije.

Njihova otkrića su ukazala da životinje u zimskoj hibernaciji izgube 20 do 30% sinapsi da bi sačuvale energiju, ali da se na proljeće kod njih regenerišu neuroni.

Kasnije je istraživanje provedeno nad manjom grupom ljudi. Među njima je bio Martin Pate koji tokom cele godine pliva na otvorenom prostoru. Pored njih, istraživanjem je bila obuhvaćena i grupa koja nije bila u hladnom okruženju tj. hladnoj vodi.

Sumnje naučnika su se potvrdile. Oni koji su plivali u hladnoj vodi su imali izrazito visoku količinu RBM3 proteina u odnosu na drugu grupu.

- Ako usporite napredak demencije za nekoliko godina, to bi moglo imati veliki zdravstveni i ekonomski značaj - poručila je profesorka Giovanna Malluci sa Instituta za istraživanje demencije Univerziteta Cambridge.

Međutim, istraživači ne mogu preporučiti kupanje u hladnoj vodi zbog drugih opasnosti koje postoje po zdravlje čoveka, kao što je srčani udar. Zato se naučnici nadaju da će pronaći sigurniji način kako da povećaju količinu RBM3 proteina, prenosi FOX News.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.