Izvor: Nezavisne novine | Sreda, 21.10.2020.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro kreće gradnja VE Grebak kod Nevesinja - Investitor podneo zahtev za većom instalisanom snagom

Ilustracija
Izgradnja vetroelektrane (VE) Grebak kod Nevesinja trebalo bi da počne krajem ovog ili početkom narednog meseca, potvrdili su u Ministarstvu energetike i rudarstva RS.

Naime, prema prvobitnim najavama, projekat je trebalo da krene početkom ovog meseca, ali u Ministarstvu tvrde da je nastalo manje odgađanje zbog aneksiranja originalnog ugovora.

- Podnesen je zahtev za aneksiranje ugovora o dodeli koncesije, kojim se traži povećanje snage vetroelektrane, jer je od vremena podnošenja zahteva za dodelu koncesije do danas došlo do neverovatnog tehnološkog napretka u pogledu proizvodnje opreme za vetroelektrane, tako da se znatno povećala snaga vetroelektrane po jednom stubu. Iz tog razloga, otvara se mogućnost povećanja instalisane snage vetroelektrane, a samim tim i proizvodnje električne energije na ovoj lokaciji - naglašavaju u Ministarstvu.

Tvrde da će to značiti bolju poziciju za lokalnu zajednicu, jer će imati više pozitivnih efekata zbog veće instalisane snage.

- Taj postupak je u toku i prema izjavama investitora, ukoliko se taj postupak ubrzano završi, izgradnja vetroelektrane bi mogla početi samim krajem oktobra ili u prvim danima novembra - ističu oni.

Miralem Čampara, direktor VE Grebak nije mogao potvrditi koliko će biti instalisana snaga, istakavši da će ti podaci biti poznati javnosti u najskorijem roku. Dodao je da se nada da će sva procedura biti završena do kraja meseca, kako bi se konačno otvorili radovi.

U originalnom ugovoru predviđena je instalisana snaga 49,5 MW, a vrednost investicije 130 mil KM (65 mil EUR). Predviđeno je da bude izgrađeno 15 turbina na lokaciji oko pet kilometara od Nevesinja.

Projekat obuhvata izgradnju temelja turbina, trafo-stanice, kontrolne zgrade, pristupnih puteva, dalekovoda za priključenje na elektroenergetsku mrežu, postavljanje turbina, ugradnju elektrosistema i druge potrebne opreme, a investitor će biti u obavezi da na račun budžeta RS uplati 650.000 maraka, kao i 0,0055 maraka po proizvedenom kilovat-času električne energije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.