NavMenu

Napravili inkubator za reprodukciju nojevih jaja - U planu velika farma

Izvor: Lotel Sreda, 21.10.2020. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JacLou/pixabay.com)Ilustracija
Milorad Rašević iz Velikog Sela nadomak Loznice u 65. godini pretvorio je svoje domaćinstvo u egzotičnu oazu. Od pre četiri godine njegovo gazdinstvo krase nojevi, a prvih pet primeraka je kupio u Zrenjaninu i tako prvi u lozničkom kraju počeo da uzgaja te ptice koje su poreklom iz Afrike.

Odlučivši se da uzgaja nojeve, Rašević je najpre imao nameru da pokuša da stvori prvu farmu nojeva u Loznici i da se, pored uzgoja, bavi i reprodukcijom tih egzotičnih ptica, ali priča je postala složenija nego što je izgledalo da će biti.

U martu ove godine ta želja je prerasla u jedan ozbiljan zadatak kako za samog Raševića, tako i za njegovog prijatelja Dragana Jankovića iz Loznice, majstora poznatog u ovom kraju po popravkama automobila, koji je došao na ideju da napravi inkubator za nojeva jaja.

Prikupljali su sve neophodne materijale i elemente za njegovu ideju i već nakon tri meseca bio je završen prvi automatski inkubator za jaja, ručne izrade. Započela su i prva testiranja, doduše sa kokošjim jajima. Piliće, kojih je bilo više od 200 komada, podelili su po selu i prijateljima, a nakon toga procenili su da je vreme da se isprobaju i nojeva jaja i tako danas dva prijatelja prvi započinju reprodukciju te ptice u ovom delu Srbije.

– Da nije bilo Dragana, prestao bih da se bavim gajenjem nojeva. Inkubator je valjalo kupiti, međutim, pošto je veoma skup, rešili smo da ga napravimo. Onda su bila neophodna i nojeva jaja, a dobili smo osam komada od prijatelja u Zrenjaninu, koji takođe ima farmu nojeva. Izlegla su se dva pileta koja su imala po jedan kilogram,a sada smo dobili još tri jajeta, tako da ćemo imati pet mladih nojeva u našoj odgajivačnici – kaže Milorad.

Da bi se saznao pol noja, Rašević kaže da jedinka mora da bude stara minimum godinu dana i dodaje da će u aprilu sledeće godine stići još jedna tura jaja za reprodukciju, ovoga puta bar 30, jer u periodu proleća nojevi nose jaja i pre toga se ne mogu nabaviti.


Kako je napravljen inkubator?

Kao i mnogo puta do sada, pokazalo se da ideja i volje za radom ima. Da bi se napravio inkubator, prvi takav u lozničkom kraju, bilo je potrebno nabaviti sve neophodne elemente i materijal, veliki deo vremena odvojen je za proučavanje kako funkcioniše jedan takav uređaj, a sve do detalja proučio je majstor Janković.

- Nije bilo teško napraviti sam inkubator, jedini problem je bio to što se u periodu vanrednog stanja zbog korone teško dolazilo do elemenata koji su mi bili potrebni. Prvo sam našao rashladnu vitrinu koja je prerađena, pa sam napravio gajbice za jaja, mehanizam za njihovo okretanje, a sva prateća elektronika bila mi je lak posao, jedino je bilo teškoća pri nabavci tajmera za temperaturu i vlažnost - objasnio je Janković.

- Sve je automatizovano, ventilatori izvlače ugljen-monoksid, a potom uvlače kiseonik. Okretanje jaja se vrši na svakih sat vremena pod uglom od 45 stepeni. Temperatura u inkubatoru za nojeva jaja je 36 stepeni - objasnio je majstor.

Da bi se izleglo jedno pile, potrebno je da nojeva jaja u inkubatoru u kome je sve automatizovano provedu 42 dana na temperaturi od 36 stepeni. Inkubator je nastao iz hobija, a već postoji interesovanje za još jednu izradu – to je naručio vlasnik farme nojeva iz Zrenjanina, koji im je poklonio jaja za prvu reprodukciju.

Do podataka potrebnih za izradu inkubatora koji, kako se pokazalo, funkcioniše odlično, Janković je došao iz knjiga, jer o tome nije mogao ništa da sazna na internetu.


Za godinu dana prirast iznosi više od stotinu kilograma

Kako su nam rekli, Dragan i Milorad žele da što pre naprave prvu veliku farmu nojeva u Loznici. Mladi pilići su malo zahtevniji jer njima u početku treba posebna nega, ali to traje samo tri do pet dana i onda počinju sami o sebi da se staraju.

Trava, seno i žitarice su osnovna hrana, a za godinu dana prirast iznosi više od stotinu kilograma. Noj odlično podnosi sve vremenske uslove od minus 30 do plus 60 stepeni. Jedno nojevo jaje dostiže težinu do 1,8 kilograma i zamenjuje od 22 do 25 kokošjih jaja, a posebna vrednost mu je što ne sadrži holesterol. Odlično je, smatra se i afrodizijakom.

Rašević i Janković, kako su naglasili, vole životinje i hoće da rade ono što ovda niko ne radi. Ovo je, kažu, bio izazov za njih, a sve je nastalo iz velike ljubavi i radoznalosti, a kako su rekla ova dva sagovornika Lotela, plan je da stvore veliku farmu nojeva, koji se bar za sada neće prodavati, tako da je postojeća farma u Velikom Selu samo atrakcija za mnoge jer još ne donosi prihod.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.