Izvor: eKapija | Sreda, 21.10.2020.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Darko Vrhovac, Savet za obrazovanje i zapošljavanje Gradiške - Nastavljamo sprovođenje mera za smanjenje nezaposlenosti

Darko Vrhovac
Darko Vrhovac (Foto: Grad Gradiška)
Iako osnovan relativno skoro, Savjet za obrazovanje i zapošljavanje Gradiške već je odabran kao primjer dobre prakse u Republici Srpskoj od strane Zavoda za zapošljavanje RS, što je jasan pokazatelj da je njihov rad na dobrom putu.

Da će nastaviti već dobro započetu praksu, potvrđuje u razgovoru za eKapiju predsjednik Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje Darko Vrhovac.

- Potrebno i dalje raditi na sprovođenju mjera koje će dovesti do smanjenja nezaposlenosti, zadržavanja radne snage, rasta produktivnosti, usklađivanja obrazovne politike sa potrebama privrede, a samim tim i do poboljšanja društveno-ekonomskog razvoja Gradiške u cjelini - istakao je Vrhovac.

eKapija: Savjet za obrazovanje i zapošljavanje Gradiške ima značajnu ulogu na uspostavljanju saradnje na relaciji privredni subjekti, obrazovne institucije i Zavod za zapošljavanje. Kako izgleda ta saradnja? Šta smatrate da je u Gradišci poboljšano osnivanjem ovog savjeta?

- Problem radne snage i tržišta rada u svim jedinicama lokalne samouprave u RS postao je ključna i nezaobilazna tema. Na tržištu rada u Gradišci, pored frikcione, primjetna je i pojava strukturne nezaposlenosti, tj. kvalitativna i kvantitativna neusklađenost između ponude i tražnje za radnom snagom. Dakle, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS – biro Gradiška, nalazi se relativno veliki broj lica određenih zanimanja koji su aktivni tražioci posla, dok na tržištu rada postoji potreba za upravo takvim profilima radne snage.

Da bi se uticalo na uzrok problema, formiran je Savjet za obrazovanje i zapošljavanje, koga čine predstavnici privrednih subjekata, Zavoda za zapošljavanje, srednjih škola, Gradske uprave i inspekcije rada. Doprinos Savjeta ogleda se u sistemskom pristupu navedenom problemu, koji je rezultirao izradom Akcionog plana obrazovanja i zapošljavanja, kojim su predviđene mjere aktivne politike u oblasti obrazovanja i zapošljavanja.

Na osnovu podataka dobijenih od Zavoda za zapošljavanje RS - biro Gradiška, predstavnika lokalnih obrazovnih institucija i privrednih subjekata, Akcioni plan, između ostalog, analizira trenutne stokove nezaposlenih radnika, obrazovne procese koji trenutno prate lokalnu privredu i potrebe lokalne privrede za određenim profilima radnika, te u skladu s tim predlaže mjere da bi se smanjio jaz između ponude radne snage i potreba gradiške privrede.

Iako je osnovan relativno skoro, Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Gradiška je u značajnoj mjeri doprinjeo jačanju međusobne saradnje između svih aktera koji mogu uticati na poboljšanje situacije kada je u pitanju stanje na tržištu rada i u obrazovnim procesima Gradiške.

eKapija: Rad Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje Gradiške odabran kao primjer dobre prakse u Republici Srpskoj od strane Zavoda za zapošljavanje RS. Šta je bilo potrebno da se uradi kako biste dobili ovo priznanje?

- Najvažnija ideja kojom smo se rukovodili je bila da ovo tijelo ne bude oformljeno samo formalno, već da se problematici kojom isto treba da se bavi, pristupi maksimalno ozbiljno, posvećeno i odgovorno. Svi članovi savjeta su shvatili svoju ulogu u radu ovog tijela i na odgovarajući način daju svoj doprinos u rješavanju problema po pitanju obrazovanja i zapošljavanja na lokalnom nivou.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com )
Proaktivnost u radu i funkcionisanju ogleda se u nekoliko veoma značajnih aktivnosti iz oblasti obrazovanja i zapošljavanja, od kojih su najznačajnije - izrađen je i usvojen Akcioni plan obrazovanja i zapošljavanja Grada Gradiška za period 2019-2020. godine, inicirano je potpisivanje Protokola o saradnji između Grada Gradiška i JU Zavoda za zapošljavanje RS, aktivna savjetodavna uloga po pitanju usklađivanja upisne politike u školama, kao i po pitanju izmjene postojećih, i uvođenja novih zanimanja u obrazovni proces RS, što je rezultiralo modernizacijom jednog, i uvođenjem dva nova zanimanja u srednje stručne škole.

Takođe, inicirano je opremanje dva kabineta sa savremenim učilima za kvalitetnije održavanje nastave iz oblasti CNC tehnologija i oblasti mehatronike, JU Tehnička škola Gradiška je obezbijedila sertifikat za osposobljavanje odraslih, sa osnovnim ciljem rješavanja problema strukturne nezaposlenosti. I ono što je jako bitno, organizovan je Prvi sajam obrazovanja i zapošljavanja Gradiške, osmišljen kao događaj koji će povezati obrazovne instititucije, tj. učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, nezaposlena lica, kao i privredene subjekte koji imaju sjedište ili poslovnu jedinicu na području grada.

Na osnovu naprijed navedenog, Savjet za obrazovanje i zapošljavanje Gradiške je prepoznat kao primjer dobre prakse, koji treba poslužiti i ostalim jedinicama lokalne samouprave u RS kao putokaz za proaktivnu ulogu u rješavanju problema vezanih za oblast obrazovanja i zapošljavanja.

eKapija: Kako ocjenjujete saradnju lokalne uprave i privatnog sektora?

U cilju jačanja javno-privatnog dijaloga, i u konačnici, kreiranja boljeg poslovnog ambijenta na području Gradiške, Gradska uprava ima osnovan Privredni savjet, koji predstavlja savjetodavno tijelo sastavljeno od predstavnika Gradske uprave, javnih službi koje djeluju na lokalnom i državnom nivou, privatnog sektora i organizacija civilnog društva. Osnovne aktivnosti Privrednog savjeta podrazumijevaju međusobno informisanje javnog i privatnog sektora, razmatranje značajnih razvojnih pitanja i pitanja unapređenja poslovnog okruženja i konkurentnosti, predlaganje mjera za razvoj zajednice i razmatranje inicijativa za partnerske projekte i njihovo sprovođenje, itd.

Predstavnici privatnog i civilnog sektora u Privrednom savjetu se biraju na osnovu određenih kriterijuma kojima se postiže zastuplјenost svih sektora privrede sa potencijalima za razvoj, sa najmanje po jednim predstavnikom svih značajnih sektora. Isto tako obezbijeđena je i zastupljenost mikro, malih i srednjih preduzeća, žena preduzetnica i predstavnika relevantnih organizacija civilnog sektora. Na ovaj način se postiže da gradske vlasti imaju priliku da čuju glas privrednih subjekata, ali i da zajedničkim, konstruktivnim dijalogom dođu do najboljih rješenja aktuelne problematike sa kojom se susreću.

Osim Privrednog savjeta, formalna saradnja lokalne uprave i privatnog sektora je osigurana i u Savjetu za obrazovanje i zapošljavanje Gradiške. Saradnju lokalne uprave i privatnog sektora je nemoguće ograničiti samo na okvire formalno uspostavljenih tijela kao mehanizama međusobne saradnje ova dva sektora. Naime, s obzirom na činjenicu da Grad Gradiška i lokalni privrednici imaju zajednički cilj, Gradska uprava obavlja gotovo svakodnevnu komunikaciju sa privrednicima, a sve u cilju obezbijeđenja boljih uslova za poslovanje.

eKapija: Kakva je saradnja Privrednog savjeta i Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje Gradiške?

- To su da tijela koja se, u izvjesnom smislu, međusobno nadopunjuju. Privredni savjet predstavlja krovno tijelo, putem kojeg se odvija komunikacija između lokalne uprave i predstavnika privrednih subjekata. Predstavnici privatnog sektora mogu davati svoje sugestije, podnositi inicijative za poboljšanje poslovne klime u Gradišci, obratiti se gradskim vlastima za rješavanje svojih problema koji su u nadležnosti lokalne samouprave i sl.

Savjet za obrazovanje i zapošljavanje predstavlja više operativno tijelo koje sve inicijative koje se tiču obrazovanja i zapošljavanja pretvara u konkretne planove, koji predstavljaju putokaz za buduće djelovanje. Kako bi se obezbijedila adekvatna saradnja između ova dva tijela, predsjednik Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje je član Privrednog savjeta, a isto tako, članstvo u jednom tijelu ne isključuje članstvo u drugom, pa je tako slučaj da pojedni privredni subjekti budu članovi i jednog i drugog savjeta. Takođe, obaveza predsjednika Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje je da jednom godišnje podnese izvještaj o radu Privrednom savjetu.

Osim mnogobrojnih realizovanih incijativa, jedan od egzaktnih pokazatelja dobre međusobne saradnje je organizovanje Prvog sajma obrazovanja i zapošljavanja, koji predstavlja inicijativu Privrednog savjeta, a koju je realizovao Savjet za obrazovanje i zapošljavanje.

eKapija: Kako saradnja ova dva savjeta doprinosi razvoju privrede Gradiške?

- Simbiotskim djelovanjem ova dva savjeta upotpunjuje se, konkretizuje i poboljšava saradnja između privrednih subjekata i Gradske uprave. Naime, postojanje savjeta omogućava razmjenu znanja i iskustava, te uspostavljanje i jačanje međusobne saradnje svih aktera.

Privredni i obrazovni sektor su uzročno-posljedično povezani, odnosno, razvoj privrede zavisi od dostupnosti adekvatno kvalifikovane radne snage, te stoga upisna politika škola treba da bude usklađena sa trenutnim potrebama tržišta rada. Potrebno je da škole proizvode buduće kadrove za potrebe privrede, a to se može ostvariti kroz konstatnu komunikaciju i koordinaciju sa privrednim subjektima.

Zavod za zapošljavanje RS - biro Gradiška, raspolaže informacijama o stokovima radne snage, licima koja spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica, bilo zbog zdravstvenog stanja, nedovoljnog ili neodgovarajućeg obrazovanja ili nekog drugog razloga, a isti u saradnji sa privrednim subjektima može da predloži odgovarajuće mjere ili informiše o programima i podsticajima koje privrednim subjektima obezbjeđuju viši nivoi vlasti za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica.

Komunikacija koja se ostvaruje putem oba savjeta predstavlja bitan preduslov za uvezivanje i međusobnu interakciju svih ključnih aktera u stvaranju stabilne i kvalitetne poslovne klime na području Gradiške, a koji se, sudeći prema dosadašnjim rezultatima, uspješno realizuje.

eKapija: Koji su dalji koraci na unapređenju saradnje na relaciji privredni subjekti, obrazovne institucije i Zavod za zapošljavanje?

- Ova saradnja se kroz djelovanje Privrednog savjeta i Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje konstantno produbljuje i usavršava. Pored već započetih procesa, buduće aktivnosti biće usmjerene u najmanje četiri pravca i to - dodatna koordinacija na usklađivanju obrazovnog procesa sa potrebama privrede, promocija zanimanja u osnovnim školama, jer je neophodno uticati na svijest učenika još u osnovnim školama o važnosti izbora adekvatnog zanimanja, koje može predstavljati čak i ključnu odluku u njihovom budućem profesionalnom životnom angažmanu. Sljedeća dva pravac su, uticati na promociju i značaj obrazovanja odraslih, u smislu pretkvalifikacija, dokvalifikacija i osposobljavanja u skladu sa potrebama privrede i jačati svijest o preduzetništvu i mogućnostima za započinjanje vlastitog biznisa, jer je primjetan mali broj mladih ljudi koji žele da započnu sopstveni biznis.

Na osnovu naprijed navedenog može se zaključiti da je potrebno i dalje raditi na sprovođenju mjera koje će dovesti do smanjenja nezaposlenosti, zadržavanja radne snage, rasta produktivnosti, usklađivanja obrazovne politike sa potrebama privrede, a samim tim i do poboljšanja društveno-ekonomskog razvoja Gradiške u cjelini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE