Izvor: Tanjug | Utorak, 20.10.2020.| 14:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatska predstavila dodatni paket mera za pomoć privredi

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas dodatni paket mera za podršku privredi u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, koji bi trebalo da zadrži nisku stopu nezaposlenosti, likvidnost preduzeća i obezbedi manji pad od predviđanja za ovu godinu.

Plenković je na konferenciji za novinare naveo da je prva mera skraćivanje radnog vremena za 70%, do sada je smanjenje bilo 50%, a maksimalna finansijska podrška mesečno po radniku iznosiće 2.800 kuna (oko 370 EUR).

Precizirao je da to znači da u sedmici koja ima pet radnih dana, prema najnovijim merama, zaposleni može da radi dan i po, dok će država nadoknaditi preostala tri i po radna dana.

Druga, kako je kazao, najbitnija mera je uvođenje nivoa podrške u skladu sa padom prometa.

Tako je podrška od 2.000 kn (260 EUR) predviđena za pad prometa od najmanje 40%, 4.000 kn (530) po radniku za pad prometa od 60%, pa na više. Pritom će, dodao je, korisnici podrške biti oslobođeni plaćanja doprinosa.

Dodatne mere se odnosi na period od tri meseca - oktobar, novembar i decembar.

- To je trošak od 300 do 350 miliona kuna, a osnovni cilj je očuvanje radnih mesta - rekao je Plenković i dodao da je novi paket mera iskonsultovan sa svim relevantnim faktorima sindikatima i Hrvatskim udruženjem poslodavaca (HUP).

Odgovarajući na pitanje novinara ko će to da finansira, Plenković je rekao da je vlada pronašla način u budžetu u kojem, tvrdi, ima dovoljno sredstava.

Na pitanje šta će biti sa otpuštanjima zaposlenih, Plenković je rekako da po tom pitanju ima različitih stavova, a da je dogovor da im sindikati i HUP dostave smernice za koje, kaže, očekuju da će biti pravedne.

- Imamo nekih nesuglasica, ali generalno je stav da radnici za koje se dobijaju mere ne može dobiti otkaz - rekao je Plenković.

Na opasku da će mnogi poslodavci uzeti novac, a radnike poslati kućama, što je "neka vrsta "lajt varijente zaključavanja", Plenković ukazuje na propis da mere mogu koristiti samo oni koji rade.

- Ako neko ne radi, nema pravo na mere - izričit je Plenković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.