Izvor: eKapija | Utorak, 20.10.2020.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na javnom uvidu izmene plana za aerodrom Preljina - Čačak planira veću površinu za izgradnju hipodroma

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Gradska uprava za urbanizam Čačka stavila je danas na rani javni uvid izmene i dopune Plana detaljne regulacije (PDR) za planirani aerodrom Preljina, kojim je predviđeno proširenje postojećeg aerodroma Ravan i prerastanje ovog sportsko-rekreativnog letelišta u vazduhoplovni centar.

Povod za izmenu planskog dokumenta, navodi se, je potreba da se proširi površina planirana za izgradnju hipodroma, odnosno zona sporta i regulacije. Naime, opredeljena površina nije pružala mogućnosti za formiranje staze za galopere a proširenje ove površine dovelo je i do proširenja obuhvata plana.

- Ovim planom stvoriće se uslovi za izgradnju hipodroma, koji će, kroz planirane kapacitete, zadovoljavati potrebe konjičkog sporta na teritoriji grada - stoji u planu.

U slučaju hipodroma, kako se predviđa ovim planom, mogu se graditi objekti u funkciji bavljenja konjičkim sportom- različite staze za jahanje, tereni, manjež i tribine, te staje, ostava za sedla, kovačnica, objekti za skladištenje hrane, objekti za mehanizaciju i drugi, stoji u planu.

Dodatno, planom je moguća i izgradnja višenamenskih objekata u kojima se mogu naći prateći sadržaji - administrativne prostorije, prostor za zaposlene, kao i kompatibilne namene - ugostiteljstvo, trgovina, usluge, turizam, zabava, veterinarska stanica i sl.


Zona aerodroma

Podsetimo, kako je i ranije eKapija pisala, centralni obuhvat ovog plana je aerodromska zona, i to proširenje postojećeg aerodroma Ravan u Preljini, što bi uključivalo izgradnju asfaltirane poletno-sletne staze, dužine 800 metara i širine 20 metara i gradnju objekata za različite prateće sadržaja.

Naime, u planu grada je, osim piste i izgradnja objekata za prihvat i opremu malih i srednjih aviona, te izgradnja pratećih objekata za edukaciju i usavršavanje pilota, kao i izgradnja objekta za smeštaj turista.

Inače, zona aerodroma se planira na prostoru na kom se nalazi postojeći sportski aerodrom Ravan, koji je u privatnom vlasništvu. Aerodrom nosi referentnu kodnu oznaku A1 i raspolaže asfaltiranom poletno-sletnom stazom, dužine 160 m i širine 20 m, i osnovnom stazom poletno-sletne staze, dužine 220 i širine 40, koja je delimično asfaltirana, a delimično travnata.

Pored staze, aerodrom je opremljen kontrolnim tornjem visine 16 m i 22 hangarom za smeštaj tehnike.

Poslovna zona

Plan grada je, osim proširenje aerodroma i formiranje poslovno-proizvodne zone koja će imati veliki značaj za privredni razvoj grada.

- Plan će dovesti do unapređenja uslova korišćenja predmetnog prostora, kroz stvaranje mogućnosti za adekvatno opsluživanje prostora komunalnom i saobraćajnom infrastrukturom, kao i kroz planiranje novih sadržaja u okviru njega - navodi se u dokumentaciji.

Inače, prostor u obuhvatu građevinskog područja plana podeljen je na funkcionalne zone i to: zonu sporta i rekreacije, porodičnog stanovanja, mešovite namene, poslovno-proizvodnih funkcija, uređenog zelenila,komunalnih funkcija i saobraćajne površine.

Rani javni uvid trajaće zaključno sa 4. novembrom, do kada građani mogu poslati primedbe i sugestije. Javni uvid biće dostupan u prostorijama Gradske uprave kao i na sajtu grada.

S.P.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.