NavMenu

Direktorat civilnog vazduhoplovstva rešio problem ugrožavanja beloglavih supova - Zone zabrane letenja iznad Uvca ali i dodatne dve lokacije

Izvor: Tangosix Utorak, 20.10.2020. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija/M.Kambić)
Pored srpskih profesionalnih pilota koji su pogođeni krizom nastalom usled Korone još jedna ugrožena vrsta letača plaši se za svoju egzistenciju. Beloglavi supovi mogu ostati bez egzistencije a bogami i glave ukoliko helikopteri neodgovorno i mimo plana lete blizu njihovih, trebalo bi zaštićenih, staništa. Jer neki supovi su izgleda plašljive veverice a neki su Maverik-nivo-kul.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva najavio je rešavanje ovog problema zbog pritiska javnosti u avgustu i kako je saopšteno, regulatorno rešenje je pronađeno.

Kako stoji u saopštenju DCV-a, na njihovu inicijativu a u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova, pripremljen je predlog Naredbe o uspostavljanju uslovno zabranjenih zona iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke.

– Na sastancima koji su prethodili finalnom predlogu Naredbe, predstavnici nadležnih institucija su predložili, da se osim rejona iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac, uslovno zabranjena zona uspostavi i u reojnu iznad Trešnjice i Mileševke, gde su takođe nastanjeni beloglavi supovi.

U skladu sa članom 13. stav 2. Zakona o vazdušnom saobraćaju, na predlog teksta, pribavljene su saglasnosti ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Naredba o uspostavljanju uslovno zabranjenih zona iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke, biće doneta od strane Direktorata civilnog vazduhoplovtva Republike Srbije. Shodno članu 43. stav 1. Zakona o javnim agencijama, upućen je zahtev Ministrastvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture za pribavljanje Mišljenja o ustavnosti i zakonitosti propisa. – saopšteno je iz DCV-a.

Uslovno zabranjena zona letenja prema zakonu je: "deo vazdušnog prostora u kome se na određeno vreme letenje vazduhoplova ograničava i odvija prema unapred određenim uslovima". Drugim rečima, moguće ju je aktivirati po potrebi i razlogu kao što je ovaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.