Izvor: eKapija | Utorak, 30.03.2010.| 13:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Razgovori o energetski efikasnim aparatima za domaćinstvo

Regionalni centar za životnu sredinu (REC) i Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije organizovali su u Beogradu Okrugli sto u vidu radionice, na kome je jedna od glavnih tema bila rastuća potreba za uvođenjem obaveze označavanja električnih aparata za domaćinstvo oznakama energetskih razreda.

Ova vrsta označavanja kućnih aparata obavezujuća je za proizvođače i dobavljače u državama članicama Evropske unije, a očekuje se da će to uskoro biti slučaj i u Srbiji. Ovaj značajan projekat finansiralo je Ministarstvo za stanovanje, prostorno planiranje i životnu sredinu Kraljevine Holandije.

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva trgovine i usluga, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Asocijacije potrošača Srbije, Fonda za zaštitu životne sredine, Agencije za energetiku Novog Sada i mnogi drugi.

Skup su otvorili mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije i Jožef Slezak, ekspert u oblasti održive potrošnje i proizvodnje u REC-u.

Moderator radionice bila je Ana Popović, projekt-menadžer u oblasti životne sredine u REC-u.

Rezultate istraživanja stavova potrošača i proizvođača u Novom Sadu i Beogradu predstavila je Ivana Sinković iz agencije za istraživanje tržišta "MASMI".

Prikaz stanja u sektoru potrošnje energije u domaćinstvima i potrebne korake u pravcu uvođenja sistemskog označavanja aparata za domaćinstvo energetskim razredima, izložila je dr Miomira Lazović, savetnik za obrazovanje i obuku u oblasti energetske efikasnosti u Agenciji za energetsku efikasnost.

Edvard Ipavec iz direktorata za energiju u Ministarstvu ekonomije Slovenije, kao i Tamas Kallai, menadžer Projekta "Održiva potrošnja i proizvodnja" iz REC-a predstavili su iskustva zemalja članica Evropske unije u ovoj oblasti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.