NavMenu

Beogradska Veletržnica dobija nove sadržaje - U planu širenje kompleksa, gradnja saobraćajnica i petlji ka autoputu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.10.2020. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Dickie/shutterstock.com)Ilustracija
Kompleks Veletržnice Beograd u Bloku 53 uskoro bi trebalo da dobije nove sadžaje na većoj površini. Kako se navodi u izmenama PDR-a koje su na javnom uvidu, planira se proširenje postojećeg kompleksa Veletržnice, uz izgradnju neophodnih logističkih sadržaja, kao i saobraćajnica i komunalne infrastrukture.

Područje privredne zone Auto-put u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu za blokove 42 i 48 u okviru Bloka 53 je zona atraktivna za sadržaje komercijalnog i komercijalno‐skladišnog karaktera. Širenje ove zone duž auto-puta zahteva dodatno uređenje i opremanje komunalnom infrastrukturom, izgradnju denivelisanih pristupa auto-putu, izgradnju paralelnih saobraćajnica i poprečnih veza, uz ograničenja nastala funkcionisanjem aerodroma i radiofara.

Planom je predviđeno da se Veletržnica sa postojećih 177.805,97 m2 proširi na 518.118,01 m2. Takođe, u planu je i povećanje površine za privredne zone sa sadašnjih 54.737,72 m2 na 137.574,16 m2.

U skladu sa planom razvoja i mreža saobraćajnica, koja sada zauzima 14.590,02 m2, biće proširena na 50.152,57 m2.

Planirane površine (Foto: Urbanistički Centar)Planirane površine

Kako se navodi, Ulica Prekonoška (saobraćajnica 1‐1) ostaje u rangu ulice drugog reda. Planira se njeno produženje do planirane Ulice IX, koja se povezuje na postojeću petlju Grmeč. Ova petlja predviđena je važećim Planom za rekonstrukciju koja će omogućiti kvalitetnije povezivanje predmetne zone na Autoput Beograd–Šid.

U južnom delu planirana je saobraćajnica 2a‐2a, koja predstavlja produžetak Ulice Marka Čelebonovića i povezuje predmetni prostor sa Bežanijskom kosom na jednoj, odnosno sa planiranom privrednom zonom uz autoput, na drugoj strani. Ova saobraćajnica ima rang ulice prvog reda. Saobraćajnica T6, koja tangira predmetni prostor sa istočne strane, dobija rang magistrale.

Nosilac izrade plana je Urbanistički Centar doo, a rani javni uvid traje do do 2. novembra 2020. godine.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.