Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 19.10.2020.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kina će jedina u grupi velikih privreda zabeležiti pozitivnu stopu rasta - Ubrzava rast BDP-a

Ilustracija (Foto: crystal51/shutterstock.com)
Kineska privreda, druga najveća privreda u svetu, ubrzala se u trećem tromesečju, potpomognuta oporavkom potrošnje početkom jeseni, a nakon šoka koji je prouzrokovao korona virus, pokazali su zvanični podaci.

Kineski BDP od jula do septembra porastao je 4,9% u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Zavod za statistiku. Istovremeno, velika većina zemalja sveta beleži privredni pad.

Na tromesečnom nivou, od jula do septembra BDP je porastao 2,7%, u drugom tromesečju bio je veći 11,5% u poređenju sa početkom godine. U pediodu od januara do septembra aktivnosti su bile 0,7% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblj, prenosi portal Index.

Oporavak Kine od korona šoka počeo je već početkom proleća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju, pa je tako promet u maloprodaji u septembru porastao 3,3% na godišnjem nivou, a u avgustu je porastao skromnih 0,5%.

Industrijska proizvodnja skočila je u septembru 6,9%, nakon 5,6-postotnog povećanja u prethodnom mesecu.

I ulaganja kompanija pokazuju primetne znakove oporavka, pa su tako ulaganja u fiksni kapital u prvih devet meseci bila veća 0,8% nego u istom razdoblju 2019. godine, a u prvih osam meseci bila su niža 0,3%.

Vlada je uvela niz mera kako bi podstakla rast i poduprla zaposlenost, uključujući pojačanu državnu potrošnju i poreske olakšice.

Kako se navodi, kineska privreda će jedina u grupi velikih privreda zabeležiti pozitivnu stopu rasta od 1,9%, procenio je Međunarodni monetarni fond.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.