Izvor: B92/TV Prva | Subota, 17.10.2020.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren plato Raše Popova

(Foto: Beograd.rs)
Plato koji nosi naziv po legendarnom pesniku Raši Popovu otvoren je danas na beogradskoj opštini Palilula.

Upravo u ovom kraju je Raša Popov proveo većinu svog života i to jeste razlog zbog čega je ovde dobio svoj plato i skulpturu.

- Plato je urađen na inicijativu građana, stanovnika okolnih objekata. Ovde je, kao što se svi verovatno i sećaju, bilo dosta neugledno, sa neuglednim kioscima. Građani su inicirali da se ti kiosci poruše i izgradi neki novi javni prostor, što smo mi i uradili - rekao je za TV Prva glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Kako kaže, dobili su kasnije ideju, kad već rade tako nešto, da se oduže Raši Popovu koji je ovde stanovao, tako da su ceo plato i nazvali po njemu.

Na platou dominira skulptura specifičnog izgleda koju je izradio vajar Boris Deheljan.

- Ona je mahom od matica koju je Boris bukvalno jednu po jednu izvario, ostalo je od lima i delova armature, tako da jeste neki potpuno drugačiji pristup u istoriji umetnosti, pa čak i naše, nekadašnje jugoslovenske. Možemo da kažemo da je potpuno autentičan stil i karakter Raše Popova, za koji se komšije slažu da je potpuno pogođen, tako da smo svi zadovoljni - naveo je Stojčić.

Na pitanje kako je došlo do toga da plato bude ovako šaren, Stojčić kaže da je bilo puno predloga idejnih rešenja, a da je ovo nešto što se učinilo kao najbolji predlog upravo bi se karakter ovog prostora promenio, u smislu da posvetli ovaj prostor, da ga i građani drugačije dožive i da u nekoj meri ima veze i sa onim što je Raša Popov radio, pošto su ovo vedrije boje koje asociraju na decu i njihovu zabavu.

- Plato obuhvata površinu oko 2.700 kvadrata, dosta travnatih površina, trideset novih stabala u žardinjerama i 27 klupa. Prostor, uz nedavno rekonstruisanu Ulicu 27. marta, sada je potpuno funkcionalan – rekao je Stojčić, a reneo Beoinfo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.