NavMenu

Otvaranje Hrama Svetog Save očekuje se pre kraja godine

Izvor: B92/TV Prva Subota, 17.10.2020. 14:38
Komentari
Podeli
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da je uveren da će Hram Svetog Save biti otvoren za javnost u decembru. Za TV Prva on je objasnio da je završetak radova bio planiran za ranije, ali da je epidemija koronavirusa usporila taj proces.

On je dodao da su mozaici završeni, da su urađena bronzana vrata na ulazu u Hram.

- Ono što je u samom hramu u ovom trenutku u fazi postavljanja, a što mi je rečeno da će do sutra uveče biti potpuno završeno, jeste veliki luster koji je težine preko sedam tona i od tog trenutka kada on bude postavljen kreće skidanje poslednje faze skele, koja je do sada otežavala postavljanje završnog dela patosa. Tu je 3.650 kvadratnih metara poda koji je urađen u granitu, oniksu i belom karara mermeru. Projekat za taj patos radila je Ruska akademija umetnosti", rekao je Selaković.


Kada je reč o novcu koji je uložen, Selaković je rekao da je uloženo 43 mil EUR u prethodne tri godine.

Podsetio je da je ideju o tom verskom objektu izneo Matija Ban, a da je 1935. godine počela gradnja, koju je prekinuo Drugi svetski rat.

Kako kaže, važno je da naša generacija ima tu priliku da bude svedok istorije završetka Hrama Svetog Save, koji je "jedan od tri najveća pravoslavna hrama u svetu".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.