Izvor: eKapija | Subota, 17.10.2020.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kaluđerica dobija kanalizaciju posle leve obale Dunava - Do kraja godine tender za projektovanje vodovoda za Ritopek

Ilustracija (Foto: Smith1972/shutterstock.com)
Posle leve obale Dunava, Kaluđerica će biti sledeće naselje koje treba da dobije kanalizaciju – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Studio B.

On je podsetio je da je Grad Beograd sa Evropskom investicionom bankom dogovorio da se u izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava uloži 35 mil EUR, dok Grad daje dodatnih oko 55 mil EUR, a da su, prema njegovim rečima još "dva projekta u završnoj fazi pregovora".

– Kandidovali smo kanalizaciju u Kaluđerici i fabriku za preradu otpadnih voda u Ostružnici. Za ovo prvo ulaganje potrebno je uraditi projekat koji bi podrazumevao da se na kraju kanalizacije nalazi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako ne bi bilo ispusta u reke.

Inače, početkom ove godine Vesić je izjavio da je Evropska investiciona banka odobrila bespovratnu pomoć od 1,5 mil EUR za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Kaluđerici i fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici.

- Grant Evropske banke znači da ćemo biti spremni da u narednih godinu dana raspisujemo tender za izgradnju kanalizacije u Kaluđerici, gde skoro 30 hiljada ljudi živi bez kanalizacije decenijama - precizirao je tada Vesić i dodao da počinje i izrada tehničke dokumentacije za fabriku za preradu otpadnih voda u Ostružnici, dodao je on.

U jučerašnjoj izjavi za Studio B Vesić će kazao su u toku ozbiljne pripreme za predstojeća ulaganja u vodovodni sistem u delovima Grocke.

Stari i novi deo Ritopeka će dobiti vodu do novembra 2021. godine, a istovremeno do kraja godine biće raspisan tender za projektovanje vodovodne mreže za više delove ovog naselja. Radiće se takođe odvojci sa regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac za Vrčin i Grocku, dužine oko osamnaest kilometara, kao što će i Umčari, Pudarci, Kamendol i druga okolna sela dobiti vodu do kraja 2023. godine – istakao je Vesić, prenosi Beoinfo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.