Izvor: Slobodna Evropa | Subota, 17.10.2020.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obećavajući rezultati prve i druge faze isitivanja kineske vakcine protiv koronavirusa

Ilustracija (Foto: pogonici/shutterstock.com)
Jedna od vakcina protiv koronavirusa koje se razvijaju u Kini pokazala je da je sigurna i podstakla je imunološku reakciju kako tokom tokom prve tako i druge faze kliničkih ispitivanja na ljudima, navodi se u izvještaju objavljenom u časopisu Lancet.

Potencijalnu vakcinu imena BBIBP-CorV razvija Pekinški institut za biološke proizvode, filijala velike kineske farmaceutske kompanije CNBG, prenosi Reuters.

Reč je o vakcini koja je već odobrena za vanredne programe vakcinisanja kojima kineske vlasti žele da zaštite najrizičnije grupe ljudi, poput zdravstvenih radnika.

Može li ta vakcina sigurno i efikasno da zaštiti ljude od bolesti COVID-19, koja je širom sveta usmrtila više od milion ljudi, znaće se pouzdano tek kad se završi treća faza kliničkih ispitivanja koja se trenutno sprovodi van Kine.

BBIBP-CorV je jedan od najmanje deset projekata razvoja vakcine protiv koronavirusa širom sveta koji su ušli u treću fazu kliničkih ispitivanja, od kojih četiri razvijaju kineski naučnici, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema studiji objavljenoj u Lancetu, kineska vakcina nije izazvala nikakve teže nuspojave tokom prve i druge faze ispitivanja, sprovedenih između 29. aprila i 30. jula, u koje je bilo uključeno više od 600 zdravih odraslih osoba.

Istovremeno je vakcina potaknula odgovarajuću imunološku reakciju kod testiranih osoba.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.