Izvor: instore.ba | Petak, 16.10.2020.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU: Električni kamioni i "zeleni" vodonik perspektivne investicije

Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
"Zeleni" vodonik, gorivo za avione s niskim udelom ugljenika i električni kamioni spadaju među 55 ‘čistih’ tehnologija koje Evropskoj uniji mogu da pomognu da do sredine veka postane klimatski neutralna, pokazalo je najnovije istraživanje.

Istraživanje kompanije Capgemini Invent trebalo bi da osigura smernice za zakonodavce i investitore i identifikuje tehnologije i projekte u koje bi EU mogla da uloži novac iz budžeta i fonda za oporavak kako bi pomogao privredama da se oporave od koronakrize.

Istraživači su proučili 200 projekata i odabrali 55 tehnologija "zrelih za ulaganja", što znači da bi mogle doneti rezultate u kratkom roku odnosno u periodu od 2030. do 2050.

Prema podacima, potencijalno bi moglo da se stvori tržište robe i usluga s neto nula emisija štetnih gasova ukupne vrednosti do 790 mlrd EUR godišnje i smanji emisije za 871 milion tona.

Projekti u vezi sa transportom uključuju ogromne pogone za proizvodnju goriva sa niskim udelom ugljenika za aviosaobraćaj, ‘zelene’ brodove s pogonom na amonijak i infrastrukturu za brodarstvo, elektrifikaciju kamiona i infrastrukturu za punjenje električnih vozila.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.