Izvor: Tanjug | Petak, 16.10.2020.| 16:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Severna Makedonija razmatra suvlasništvo u gasnoj elektrani u Grčkoj

Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)
Makedonska vlada razmatra ponudu Grčke da preko "Elektroprivrede Severne Makedonije" (ESM) postane suvlasnik gasne elektrane snage 800 megavata, koja će se graditi pored terminala za prirodni tečni gas u Aleksandropolisu.

Istovremeno, vlada priprema plan za prelazak zemlje u narednom periodu sa energije uglja na druge izvore, kao što se prirodni gas, vetar i sunce, izjavio je danas premijer Zoran Zaev prilikom obilaska pretovarne stanice u Skoplju za odlaganje starih peći i drugih neekoloških grejnih tela, prenosi portal "Nezavisen.mk".

- Imamo jasnu energetsku strategiju i znamo da doazi momenat kada treba da zatvorimo kombinate koji proizvode na ugalj. Država razmišlja da prihvati jednu vrlo prijateljsku ponudu Grčke, da budemo suvlasnik gasnih terminala u Aleksandropolisu, gde će se graditi gasna centrala od 800 MW, koja će proizvoditi dva i po puta više energija od energetskog deficita koji imamo kao zemlja - reako je Zaev.

On je objasnio da bi ta ponuda bila realizovana putem direktnih investicija ESM-a.

Portal takođe navodi da će za najviše pet godina u Rudarsko-energetskom kombinatu Bitolj biti isključen jedan blok, a ista sudbina očekuje i preostala dva bloka u narednih 10-15 godina, u zavisnosti od evropske regulative.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.