Izvor: RTS | Petak, 16.10.2020.| 11:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nove mere kriznog štaba - Preporučeno nošenje maske na otvorenom, u kafićima i restoranima "korona redari"

Ilustracija (Foto: Unsplash/Free To Use Sounds)
Nakon sednice Kriznog štaba dr Darija Kisić izjavila je za RTS najpre da su uvedene nove mere - obavezne maske i na otvorenom, kao i zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za okupljanja. Iz Vlade je kasnije stiglo objašnjenje da nošenje maski na otvorenom ostaje preporuka.

- Prema odluci Kriznog štaba, od danas se građanima preporučuje da maske nose i na otvorenom - rečeno je.

Ipak, maske su obavezne i na otvorenom, u situacijama kada nije moguće držati distancu.

- Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorijama i na otvorenom ako čekate u redu i ne možete da držite distancu od druge osobe veću od metar i po - rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji Kriznog štaba.

Doneta je odluka i da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba, kao i da od danas svi uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice za sprovođenje preventivnih mera.

Kisić Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba, istakla da se nalazimo u periodu kada se respiratnorne infekcije najlakše šire što važi i za koronavirus. Broj obolelih u Srbiji polako raste i kako je rekla, iako je situacija povoljnija nego u drugim evropskim zemljama, to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja, i na svima nama je da to zautavimo.

- U skladu sa tim doneta je odluka da se pre svega pooštre sve dosadašnje mere, u smislu kontrole njihove primene. Ograničenje okupljanja je bilo do 30, ali bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja. Od danas važi zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja. Sledeće bitno je da maske treba da nosimo svi stalno, i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore - rekla je Kisić Tepavčević i pozvala građane da bodre i podstiču jedni druge da se pridržavaju te mere, jer se pokazala izuzetno efikasnom.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, a u njima ostaju da važe ranije propisane mere - da je obavezno nošenje maske u svim situacijama, osim dok sedite za svojim stolom.

- Isto tako je jako bitno da od danas svi uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice koje ima za cilj da se striktno sprovode sve preventivne mere kada je u pitanju kovid-19 - kazala je Kisić Tepavčević.

Najavila je i da će Beogradska arena od ponedeljka ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida-19, i da će akcenat ubuduće biti na privremenim bolnicama, jer ostale bolnice koje primarno nisu sa infektivnim odejenjima moraju da se sačuvaju za sve druge pacijente koji nemaju kovid.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.