NavMenu

"Desna ruka" poljoprivrednika - Proizvodi kompanije Rapić regionalno prepoznat brend stočne hrane

Izvor: eKapija Petak, 16.10.2020. 07:25
Komentari
Podeli
(Foto: Farmofit)
Kompanija Rapić iz Gradiške ima tradiciju dugu 30 godina u proizvodnji gotove stočne hrane koja se na tržište plasira pod brendom Farmofit. Zastupnici su i ZP Hibrida i mineralnih đubriva Petrokemija Kutina za tržište BiH. Proizvodni kapacitet fabrike je 20 t/h, a od početka proizvodnje pa do danas u njihovim pogonima nastalo je i na tržište plasirano više od 400.000 tona kvalitetne stočne hrane. Trenutno, zapošljavaju više od 90 radnika.

Generalni direktor kompnije Vojislav Rapić, objašnjava za eKapiju da se dosta toga promijenilo od osnivanja porodične firme do danas.

- Dobar dio osnovnih načela poslovanja kompanije zadržan je do današnjeg dana. Kada su u pitanju promjene, najznačajnija je ona koja se odnosi na činjenicu da je Rapić od jedne male porodične firme prerastao u regionalno poznatu i priznatu kompaniju, koja u velikoj mjeri diktira trendove na tržištu ishrane domaćih životinja u BiH. Naravno, pomenuta tržišna pozicija nikada ne bi bila ostvarena bez stalnih i planskih ulaganja u fizičku, intelektualnu i tržišnu infrastrukturu. Sa druge strane, jedina stvar koja se nije mijenjala od osnivanja firme pa do danas je naš odnos prema partnerima – poljoprivrednim proizvođačima. Naime, osnivači, kao i mi njihovi nasljedici, smo uvijek naše poslovanje planirali na osnovu realnih potreba naših saradnika na terenu. U skladu s tim, strateški cilj kompanije je da bude "desna ruka" velikom broju poljoprivrednika širom BiH - ističe Rapić.

U sklopu Fabrike stočne hrane Farmofit trenutno se proizvode gotove i dopunske smješe za goveda, živinu, svinje, ovce, koze i druge domaće životinje. Osim toga, na tržište plasiraju veoma kvalitetne premikse, kao i osnovne komponente za samostalnu proizvodnju namjenskih smješa na farmama.

- Iako jednaku pažnju posvećujemo svim našim linijama proizvoda, ipak smo najpoznatiji po hrani za živinu, za koju slobodno možemo reći da je bez premca na tržištu BiH, ali i šire. Dovoljan dokaz za prethodnu konstataciju je činjenica da se najveći broj utovljenih pilića u BiH, čije se meso plasira na naše i izvozna tržišta uzgojio upravo na Farmofit smješama. Osim toga, pomenute smješe su neizostavna hrana velikog broja pilića koji se uzgajaju za naturalne potrebe ogromnog broja domaćinstava širom BiH.

Proizvodnja "custom made" smješa

Rapić nam naglašava da, kada je u pitanju uvođenje novih proizvoda, stalno osluškuju potrebe kupaca, te na osnovu njih veoma često kreiraju namjenske, "custom made" smješe.

- Ono što je dosta bitnije je to da stalno radimo na unapređenju postojećih proizvoda i njihovih receptura. Animalni nutricionizam je "živa nauka", na čijem se planu promjene dešavaju veoma brzo. U skladu s tim, nastojimo da smo uvijek u toku sa savremenim naučnim dostignućima iz posmatrane oblasti, te da obezbijedimo dovoljne i kontinuirane količine najkvalitetnijih komponenti od kojih pravima hranu za životinje.

Prva i osnovna usluga kompanije Rapić je uslužno skladištenje žitarica. Ovo je ujedno bila i jedna od prvih djelatnosti.

- Naime, svjesni da na području Gradiške u doba osnivanja firme nije bilo savremenih kapaciteta za prihvat, sušenje i skladištenje velikih količina žitarica, osnivači kompanije su investirali u jedno od najmodernijih skladišta u regionu. Potrebno je istaći kako smo ove sezone na tržište plasirali više od 60.000 doza sjemenskog kukuruza, što ZP Hibride čini apsolutnim liderom na domaćem tržištu. Nadalje, usluga koja je besplatna za sve naše kooperante i kupce je ona koja se odnosi na savremene laboratorijske analize.

Rapić posjeduje vlastitu, savremeno opremljenu laboratoriju, u kojoj tim vrsnih stručnjaka svakodnevno vrši veliki broj analiza kvaliteta žita, gotove hrane, silaže i drugih komponenti važnih za ishranu stoke.

- Na kraju, ne treba zaboraviti ni našu savjetodavnu službu na čelu sa dr Lazarom Makivićem, koja je stalno prisutna u proizvodnji i na farmama širom BiH - ističe naš sagovornik.

Vojislav Rapić (Foto: Farmofit)Vojislav Rapić
Od prve investicije u proizvodno-prerađivačke kapacitete kompanije pa do danas, savremene tehnologije su bile u fokusu kompanije Rapić. Tako je izgrađeno jedno od najvećih podnih skladišta u regionu, koje u najvećoj mjeri garantuje kvalitet i očuvanost zrna žitarica. Danas raspolažu sa više od 30.000 tona skladišnog prostora, što im garantuje stabilnu održivost u dužem roku. Svi proizvodni kapaciteti su u potpunosti automatizovani.

- Proizvodni kapacitet fabrike je 20 t/h. Od početka proizvodnje gotove stočne hrane pa do danas, proizveli smo i na tržište plasirali više od 400.000 tona kvalitetne stočne hrane. Proizvodnja je u najvećoj mjeri bazirana na domaćim sirovinama, što ima direktan uticaj na ekonomski razvoj velikog broja poljoprivrednih proizvođača širom BiH. U pogledu obezbjeđivanja sirovina, naši najznačajniji partneri su po prirodi stvari locirani na području Gradiške, ali i opština Srbac, Laktaši, Prnjavor, Kozarska Dubica i dr. Potrebno je naglasiti kako se dio sirovina uvozi iz zemalja okruženja - objašnjava Rapić.

"Silicijumska dolina" za poljoprivredu

Generalni direktor kompanije Rapić kaže da osim toga što je najagrarnija lokalna zajednica u BiH, Gradiška iz dana u dan postaje centar privrednog razvoja sjevero-zapadne BiH.

- Ako se privredni razvoj jedne lokalne samouprave može posmatrati kroz broj novoosnovanih privrednih subjekata, kvalitet poslovnih usluga i dostupnost poslovne infrastrukture, Gradiška je definitivno "silicijumska dolina" za razvoj poljoprivredih, ali i drugih poslovnih djelatnosti u ovom dijelu BiH. Gradski organi ulažu značajan napor u razvoj lokalnih poljoprivrednih inicijativa i održivo korištenje dostupnih agrarnih resursa. Sa naše strane, možemo reći kako imamo izuzetno korektnu saradnju sa gradskim organima.

Rapić savjetuje da ukoliko želite pokrenuti i voditi uspješan agrobiznis, veoma je važno da isti pozicionirate u plodne i stimulativne uslove za razvoj. Posmatrano sa poljoprivrednog aspekta, mišljenja je da u BiH ne postoji bolje okruženje za poslovni razvoj od Gradiške.

- Navešću samo nekoliko uslova zbog kojih smo tu gdje jesmo. Na prvom mjestu, kompanija Rapić, koja se bavi proizvodnjom gotove stočne hrane nalazi se u "srcu" proizvodnje ratarskih sirovina, što nam omogućava stalnu dostupnost kvalitetnih količina ulaznih komponenti. Nadalje, saobraćajna povezanost Gradiške prema Banjaluci, Doboju i Sarajevu je odlična. Osim toga, geostrateški položaj u odnosu na EU je prednost koja će tek doći do izražaja. Na kraju, veoma je bitno da svoje poslovanje gradite u sredini koja je poslovna, profesionalna i agrarno simulativna.

Planovi kompanije Rapić za budućnost su veoma jednostavni, ističe njen generalni direktor i dodaje da im je želja da i dalje budu "desna ruka" najvećeg broja farmera u BiH.

- Pomenuti cilj ćemo ostvariti stalnim unapređenjem kvaliteta naših finalnih proizvoda, proširenjem uslužnih djelatnosti, te na kraju jačanjem odnosa na relaciji kompanija Rapić – farmer. Na početku pandemije virusa korona bili smo jedina fabrika stočne hrane u BiH koja je javno izašla sa obećanjem da gotove stočne hrane neće zafaliti, te da, što je još bitnije neće doći do povećanja cijena hrane.

Za kraj Vojislav Rapić nam kaže da zahvaljujući strategiji čiji je osnovni cilj bio da vode računa o svojim ljudima, ne samo da su sačuvali vlastiti tržišni udio, nego su stekli i povjerenje velikog broja drugih farmera koji do juče nisu sarađivali sa njima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.