NavMenu

Radovi na pjaceti na uglu Džordža Vašingtona i Palmotićeve ulice tapkaju u mestu

Izvor: Politika Četvrtak, 15.10.2020. 14:06
Komentari
Podeli
(Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)
Umesto brundanja bagera - muk, majstora ni na vidiku, a zvuk čekića koji je prošle nedelje mogao sporadično da se čuje zamenila je kiša i juče dobovala po novim granitnim kockama. To je bio prizor na gradilištu na uglu Džordža Vašingtona i Palmotićeve ulice čija rekonstrukcija već mesecima tapka u mestu.

Od aprila, kada je konačno počelo sređivanje tog javnog prostora gde bi trebalo da se nađe spomen-obeležje slovenačkom lingvisti i slavisti Jerneju Kopitaru, pomak je napravljen u produžetku Palmotićeve ulice i na desnoj strani Džordža Vašingtona prema Takovskoj ulici gde su postavljene ploče. Prekoputa parkirani bager i automobili i raskopano nekadašnje parkiralište, na tramvajskim šinama naređane ploče koje mesecima čekaju da budu postavljene. Kada će to biti?

Niko se ni ne usuđuje da zvanično daje nove rokove i stane iza njih jer su svi prethodni odavno probijeni, a kašnjenje radova jedina je konstanta na tom reklo bi se napuštenom gradilištu, piše Politika. Nezvanično, Nova godina figurira kao datum do kada bi i budući plato trebalo da bude konačno završen, kažu u Gradskoj upravi. Tada se očekuje i završetak rekonstrukcije Ulice cara Dušana, poslednje deonice velike obnove ulica od Ruzveltove do Beogradske tvrđave koja je počela polovinom juna prošle godine i umesto da bude okončana decembra 2019, ona će biti završena sa godinom zakašnjenja.

U okviru te rekonstrukcije saobraćajnica, najavljena je izgradnja platoa. Odugovlačenje početka posla pravdalo se time da instalacije ispod zemlje nisu bile ucrtane u katastar podzemnih instalacija zbog čega je projekat morao da se menja, uveravali su gradski zvaničnici. Za to vreme građani su negodovali, jer im je dojadilo pomeranje rokova, a svojim očima su gledali kako majstori samo povremeno svraćaju na to gradilište.

Kada se na obnovu konačno stavi tačka, na delu platoa između Džordža Vašingtona i Dalmatinske ulice biće spomen-obeležje Kopitaru, dar Ljubljane Beogradu baš kao što je Beograd pre četiri godine poklonio Ljubljani spomenik Vuka Stefanovića Karadžića. Konkurs za spomenik Kopitaru organizovala je Gradska uprava Ljubljane i u konkurenciji 11 radova prva nagrada pripala je slovenačkom vajaru Matjažu Počivavšeku.

- Spomenik Kopitaru je završen, u Ljubljani je. Još nije sasvim sigurno da li će ove zime biti postavljen - nezvanično saznaje Politika u Gradskoj upravi.

Projektovanje budućeg trga povereno je Roku Žnidaršiču, slovenačkom arhitekti. Prema njegovom idejnom rešenju, sredina budućeg platoa od trobojnih granitnih kocaka biće prazna i služiće kao višenamenska površina za javne događaje. Prostor će oplemeniti podna fontana koja unosi šum vode, nova stabla, oprema za penjanje, klupe, tri velika kandelabra javne rasvete...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.