NavMenu

PMP Jelšingrad iz Gradiške počeo izgradnju treće fabrike - Novi pogon za teške konstrukcije vredan oko 3 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.10.2020. 14:06
Komentari
Podeli
(Foto: PMP Jelšingrad)
Fabrika mašina PMP Jelšingrad iz Gradiške nedavno je počela izgradnju treće fabrike u tom gradu, koja će imati površinu od 4.800 m2. Vrijednost investicije je oko 6 mil KM (3 mil EUR), a u planu je zapošljavanje nešto više od 50 radnika, otkrio je za eKapiju direktor PMP Jelšingrad Branislav Banjac.

- Planirano je da izgradnju završimo početkom naredne godine. Fabrika će biti identične površine i gabarita kao fabrika koju smo izgradili prije dvije godine. U fabrici će se raditi teške konstrukcije, odnosno bravarsko-zavarivački radovi. Ono što je specifično za novi pogon je to što ćemo imati kranove koji će imati 50 t nosivosti, što znači da ćemo moći lakše da radimo sa težim proizvodima - objašnjava Banjac.

Inače, PMP Jelšingrad svake godine ulaže u prosjeku oko milion evra u nabavku nove opreme.

- U 2019. smo investirali više od milion evra u mašine. Najskuplja mašina koju smo kupili bila je više od 600.000 EUR, dok je linija za farbanje sa automatskom manipulacijom i pjeskarenjem koštala više od 400.000 EUR, a kupili smo još mašina.

Najveći dio proizvodnje ide za Holandiju

Kompanija Jelšingrad je nastala 60-ih godina prošlog vijeka i sastojala se od pet fabrika koje su se nalazile u Banjaluci, Kotor Varošu, Gradišci i Prnjavoru. Jelšingrad iz Gradiške je procesom privatizacije 2006. kupljen od strane italijanske grupacije PMP Industries, kada je kupljeno 51% akcija, da bi tokom godina italijanska kompanija kupila i preostale akcije i postala 100% vlasnik.

- Sjedište grupacije je u Italiji i uz nekoliko fabrika koje imaju u toj zemlji, PMP Industries ima fabrike na dvije lokacije u Kini, zatim u Indiji, Maleziji i u Gradišci - kaže direktor Banjac.

PMP Jelšingrad trenutno ima 240 zaposlenih i dvije fabrike, od kojih je jedna izgrađena prije dvije godine i nedavno su počeli sa izgradnjom treće. Svu svoju proizvodnju izvoze, najviše u Holandiju, zatim oko 30% proizvodnje plasiraju u Italiju, značajniji dio ide na tržišta Njemačke i Austrije, dok oko 5% izvoze u zemlje u okruženju.

- Uglavnom proizvodimo teško varne konstrukcije, zavarivanje nam je osnovni proces. Dobar dio strukture firme čine ljudi koji su specijalizovani za proces zavarivanja - od inžinjera zavarivanja, tehnologa zavarivanja, zaposlenih koje vrše ispitivanje varova i zavarivači. Lakše konstrukcije nisu u našem fokusu - objašnjava nam.

Najveći kupac je holandski Hyster-Yale, brend koji radi mašine za manipulaciju materijala, viljuškare i sl. Za njihov pogon u Holandiji proizvode dijelove za veliku mašinu "reach stacker", odnosno mašinu koja nosi kontejnere u lukama.

- Sa tom firmom ostvarujemo najveći dio našeg prometa, oko 40%. Inače, godišnji promet nam je oko 22 mil KM - ističe.

Dodaje da su dosta prisutni i u industriji čelika, odnosno proizvode dijelove za elektro-peći za čeličane.

- Možemo proizvesti gotovo sve dijelove peći. Tu se najčešće radi o pojedinčnim velikim projektima koje radimo za evropske firme, ali ih isporučujemo po cijelom svijetu. Govorimo o jako velikim segmentima, narudžbe mogu biti po 100 ili 200 t opreme koja ide u jednu peć, za jednog kupca. To je tehnološki specifičan i zahtjevan proizvod.

Branislav Banjac (Foto: PMP Jelšingrad)Branislav Banjac
Kako nam objašnjava, kod proizvodnje elektro-peći za čeličane PMP Jelšingrad je nezavistan, dok kod opreme za valjaonice nisu, jer proizvode samo određene segmente za valjaonice koji se u montiraju u firmama u Italiji.

- Trenutno se razvijamo i u tom pravcu da se osamostalimo, već smo počeli sa montažama nekih kompleksnijih dijelova za valjaonice - kaže Banjac.

Osim ovih poslova, u PMP Jelšingradu se rade i drobilice za kamen za nekoliko kupca u Njemačkoj i Italiji. Takođe, proizvode i tzv. "šreder", odnosno mašinu za mljevenje drveta i smeća.

- Šrederi su velike mašine za koje mi pravimo varne konstrukcije i montiramo osnovnu konstrukciju, koju tako isporučujemo kupcu koji ugrađuje električne, hidraulične, pneumatske i ostale dijelove i završava samu mašinu.

Banjac dodaje da imaju iskustvo i u radu sa fabrikama koje prave velike mašine za proizvodnju papira. Imaju i kupce za koje rade opremu za izvlačenje drveta. Takođe, tu je i iskustvo u pravljenju transportnih mostova za elektrane. A jedan takav most, koji povezuje rudnik sa termoelektranom, rađen je u Stanarima.

- Što se tiče procesa zavarivanja, naša tehnologija je napredna i proizvodimo za jako zahtjevne kupce veoma složene proizvode, a sada smo fokusirani da idemo u montažu kompletne opreme, tj. da što više finalizairamo sam proizvod. Želimo da radimo ono što radi i naša fabrika u Italiji za valjaonice.

Osim serijske proizvodnje, PMP Jelšingrad radi i projekte za industriju čelika koji su izuzetno veliki i zahtjevni.

- Trenutno smo u pregovorima sa našim postojećim kupcima da počnemo proizvodnju novih proizvoda za njih. Sa nekoliko kupaca imamo aktuelne pregovore oko nekih projekata.

Direktor PMP Jelšingrad kaže da nemaju većih problema prilikom uvoza sirovina. Osnovna sirovina koju koriste su čelični limovi. Rade sa svim valjaonicama u okruženju gdje troškovi transporta nisu preveliki. To su valjaonice u sjevernoj Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj...

- Radimo sa debljim limovima koji su od 15 do 300 mm debljine. Kod nas nikada nije postojala valjaonica koja je radila takve limove, čak nema smisla ni da radimo sa Željezarom u Smederevu jer oni proizvode limove do 15 mm, a nama su to najtanji koje koristimo.

Prednosti Gradiške za poslovanje

Banjac nam kaže da imaju jako dobra saradnja sa lokalnom upravom. Smatra da je Gradiška, osim što ima dobru lokaciju, i "biznis frendli" lokalna zajednica koja pruža saradnju i podršku biznisu koji želite da pokrenete. Takođe, ističe, Gradišika ima i dobru Tehničku školu.

- Nedostatak što se tiče inftrastrukture je taj što nemamo luku na Savi i što namamo željeznicu, jer nastojimo da budemo konkurentni firmama u zapadnoj Evropi, koje imaju znatno razvijeniju infrastrukturu. U tim fabrikama brodovi bukvalno mogu da uđu u njihov krug da se utovare, a razvijen im je i željeznički saobraćaj. Takođe, imaju dobru industrijsku logistiku oko sebe, tj. servisne centre, dok smo mi tu izuzetno zavisni. Bilo koji dio da vam treba za neku mašinu ili servis morate da ga tražite u zapadnoj Evropi i da vam dođu serviseri. Što je jako skupo - ističe direktor PMP Jelšingrada Branislav Banjac.

Kako nam za kraj kaže, ipak nekako uspjevaju da nadoknade te nedostatke i da budu konkurentni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.