NavMenu

Koje uslove treba da ispuni restoran da bi dobio Mišlenovu zvezdicu?

Izvor: B92 Četvrtak, 15.10.2020. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)Ilustracija
Lepe vesti odjeknule su juče našom zemljom - Srbija postaje deo Mišlenovog gastronomskog vodiča. Za one koji ne znaju, u pitanju je najprestižniji gastronomski vodič koji postavlja standarde u gastronomiji. Šta je sve potrebno da bi neki restoran dobio ovo priznanje za TV Prva rekao je specijalni savetnik Svetske asocijacije kuvara Ivo Andrić.

- Osećam se jako srećno i zadovoljno što je i kod nas Mišlen našao vremena da dođe i da njihovi inspektori ocenjuju naše restorane, kao i da mi, s obzirom na to da smo zemlja u razvoju i imamo jako dobre restorane, možemo sigurno da pariramo zemljama u okruženju, a i u Evropi sa ukusima i sa svim što je potrebno da se dobije Mišlen zvezda - rekao je Andrić.


Kako izgleda kada dođu ovi inspektori i šta je sve bitno?

- Inspektori dolaze tek po zahtevu restorana koji želi iz te zemlje da učestvuje u dodeli priznanja. Prvo mora da se podnese aplikacija od strane restorana, odnosno vlasnika restorana, a onda oni na osnovu broja učesnika, da li je to iz Beograda, Novog Sada ili nekih drugih gradova, šalju određeni broj inspektora koji su vrhunski kuvari i koji su prošli obuku za ocenjivanje hrane, enterijera, somalijera i svega onoga što je potrebno da jedan restoran bdue prezentovan i da bi dobio to priznanje - objašnjava Andrić.

Kada je reč o rangiranju, on naglašava da što se tiče dodele te vrste priznanja, u svakom slučaju restoran mora da zadovoljava neke kriterijume da bi dobio barem jednu Mišlen zvezdicu.

- Taj restoran pored enterijera, koji ne treba da bude previše luksuzan, treba da bude normalan, čak nacionalnog tipa restoran, da kažem u "etno fazonu". Što se tiče hrane, ona takođe mora da prati podneblje gde se ta hrana sprema. Znači, ona može da bude i moderna, može da bude tradicionalna, oni ne gledaju to, ali je jako bitno da ta hrana bude elegantno napravljena, servirana, ukusi moraju da zadovoljavaju, mirisi takođe. Konobari moraju da budu i obrazovani, da znaju strane jezike. To su sve parametri koji su jako bitni da bi taj restoran dobio priznanje - objasnio je Andrić.

Ovo priznanje postoji samo u 33 zemlje, a mi ćemo biti sledeća zemlja. U decembru ćemo znati koji su to restorani dobili najprestižnije gastronomsko priznanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.