NavMenu

Prepolovljena veleprodajna cena struje - Na jeftiniju električnu energiju mogu da računaju fabrike, kompanije i ustanove

Izvor: RTS Četvrtak, 15.10.2020. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Zbog usporavanja privrede, potrošnja struje je u martu i aprilu u Evropi pala čak 15%, da bi se sa popuštanjem mera do avgusta, taj pad sveo na pet procenata.

- U Srbiji je totalno drugačija situacija, došlo je do pada potrošnje od dva do tri posto prevashodno zbog strukture naše industrije, ali se povećala zato u sektoru domaćinstva - ističe Dejan Stojičevski s berze SEEPEX.

Istovremeno, prepolovljena je berzanska, veleprodajna cena struje. To ne utiče na cenu struje za domaćinstva, ali na jeftiniju struju mogu da računaju fabrike, kompanije i ustanove koje na komercijalnoj osnovi kupuju od trgovaca.

- Ugovori, bar što se tiče električne enrgije, sklapaju se krajem godine, u ovom periodu za sledeću godinu. I tu postoji jedan prostor u kojem bi privrednici mogli, udružujući se, formirajući veće grupe na neki način, da naspram onih koji im obezbeđuju električnu energiju postignu bolje uslove - napominje Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku PKS-a.

Analize pokazuju da je kovid 19 ubrzao energetsku tranziciju. Struka tvrdi – planirano sedmogodišnje smanjenje proizvodnje struje iz termoelektrana i povećanje iz obnovljivih izvora, desilo se u nekoliko proteklih meseci.

- Prvi put smo povezali energetiku i zdravlje, to je prosto fenomenološki interesantno. Znate, energetika je jako vezana za zdravlje, ali ovakvu implicitnu vezanost nismo do sada imali. To je dobra vest i za Srbiju i mislim da će kompletna atmosfera u energetskom sektoru, donosioca odluka, ići u smeru toga da obnovljivi izvori sve više i više dobijaju pravo građanstva da potiskujemo ove koji emituju CO2 - ukazuje Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Ipak, dalje kretanje proizvodnje, potrošnje i cene energenata teško je predvideti, jer niko ne zna do kada će pandemija trajati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.