Izvor: Danas | Četvrtak, 15.10.2020.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vojvodinaput ponovo na prodaju, ovaj put za 20% vrednosti

Ilustracija (Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
Zrenjaninsko preduzeće Vojvodinaput u stečaju prodaje se metodom javnog nadmetanja kao pravno lice, a u drugom nadmetanju zakazanom za 30. novembar imovina će biti ponuđena za 20% njene vrednosti. Reč je o sumi od 35,8 miliona dinara što je identično depozitu, piše Danas.

Prema rečima stečajnog upravnika Slobodana Sudarova, vrednost Vojvodinaputa procenjena je na 179,2 miliona dinara u šta spadaju građevinski objekti, procenjeni na 60 miliona dinara, zemljište koje vredi milion dinara, kao i oprema procenjena na 84 miliona dinara, u koju su uknjižena i dva broda. Uz sve to idu potraživanja i ugovor sa Putevima Srbije.

- Unapred pripremljeni plan reorganizacije, koja je pokušana, nije uspeo pa je uveden stečaj pre dve godine na predlog AIK banke koja je i najveći poverilac. U međuvremenu, poverioci su krenuli da se masovno naplaćuju na toj imovini. Najveća imovina je upravna zgrada na velikom zemljištu, koja je u jednom trenutku bila prodata izvršenjem ali smo povratili imovinu jer je postojala zabrana otuđenja - objašnjava Sudarov za Danas.

U prvom pokušaju prodaje, 22. septembra, početna cena na javnom nadmetanju bila je 50% od procenjene vrednosti a tri pravna lica su otkupila dokumentaciju ali na kraju niko nije uplatio depozit.

- Bolje je kada se firma prodaje kao pravno lice, jer se samo promeni titular u APR-u, to nagoveštava da bi novi kupac mogao da obnovi rad. Ovde su od imovine veće vrednosti brodovi, kao i sedam kamiona u zakupu. Naglašavam, 86% imovine ove firme je pod zalogama i hipotekama. Stečajna masa je 14% dok je razlučna 86% - kaže Sudarov.

Bankrotstvo Vojvodinaputa proglašeno je 2018. godine, nakon trogodišnje blokade računa. Dug se popeo na 1,8 milijardi dinara.

Predlog za otvaranje stečaja podnela je AIK banka kojoj Vojvodinaput duguje 312,5 miliona dinara, dok Poreskoj upravi duguje 14 miliona dinara. Bivši radnici su u trećem isplatnom redu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.