NavMenu

Dve trećine žena sa metastatskim karcinomom dojke u Srbiji čeka svoje pravo na uspešno lečenje

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.10.2020. 09:12
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Iako se o opcijama lečenja, prognozama, statistikama govori više nego ikada radnije, rak dojke je i dalje jedna od najsmrtonosnijih bolesti među ženama u Srbiji. U našoj zemlji se godišnje dijagnostikuje oko 4.500 novih slučajeva karcinoma dojke, ranog i metastatskog.

Sa 1.600 umrlih pacijentkinja svake godine, Srbija je na drugom mestu u Evropi po stopi umiranja, iako se nalazi među zemljama srednjeg rizika po obolevanju od raka dojke. Razlozi za to su višestruki: nedovoljna svest o značaju redovnih pregleda, kasna dijagnostika, ali i nedostupnost inovativnih terapija, poručeno je na konferenciji za medije održanoj u sredu, 14. oktobra, povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Konferenciji za medije prethodio je performans tri žene koje su stajale na bini, od kojih su dve bile zaklonjene panelima – simbolizujući tako dve trećine žene sa metastatskim karcinom koje i dalje nemaju pristup inovativnim terapijama za karcinom dojke i nevidljive su za zdravstveni sistem naše zemlje.

Viši naučni saradnik, dr sci med Ivana Božović, načelnica dnevne bolnice na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije pojašnjava da karcinom dojke nije jedna bolest, već skup bolesti različitog kliničkog ponašanja, prognoze i toka bolesti, a to saznanje dovelo je do razvoja posebnih grupa lekova.

- Hormon receptor pozitivni karcinom dojke najčešći je podtip karcinoma dojke i u ranom i u metatstaskom karcinomu, ali može se dugo i uspešno lečiti ukoliko su na raspolaganju efikasni lekovi poput inovativnih lekova. U tom smislu, savremena medicina postigla je značajan pomak – inovativne terapije su rezultat desetogodišnjeg istraživanja, i uz pomoć njih se produžava život, održava njegov kvalitet, i odlaže primena hemioterapije u lečenju metastatskog karcinoma dojke - kaže dr Božović.

Iako je inovativna terapija za metastatski karcinom dojke dostupna pacijentkinjama sa HER2+ karcinomom dojke, koji se javlja u oko 20% slučajeva, inovativne terapije su i dalje nedostupne za čak 70% pacijentkinja sa HER2- i HR+ metastatskim karcinomom, odnosno – za dve trećine žena u Srbiji, dok za 10% žena sa trostruko negativnim kancerom dojke ne postoji ciljana terapija.

Zbog toga je udruženje Ženski centar Milica uz podršku Stručnog veća koga čine vrhunski onkolozi iz četiri tercijalne ustanove u Srbiji - dr sci med Marijana Milović-Kovačević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, prof. dr Lazar Popović, sa Instituta za onkologiju Vojvodine, dr med sci Jasmina Nedović iz Kliničkog centra Kragujevac i ass dr sci med Ana Cvetanović sa Kliničkog centra Niš, predalo Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Inicijativu za uvođenje inovativnih terapija za lečenje žena sa ovim podtipom metastatskog karcinoma na listu lekova koje se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.


Vesna Bondžić, predsednica ovog udruženja napominje da je zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prošle godine uvedena terapija kojom je pokrivena trećina žena obolelih od metastatskog karcinoma.

- Nadamo se da će i ovoga puta biti razumevanja za uvođenje inovativnih terapija (CDK4/6inhibitori) kojim bismo značajno poboljšali ishode lečenja i kvalitet života i za preostalih dve trećine pacijentkinja koje jedine u regionu nisu pokrivene inovativnom terapijom. Tako bi i ove žene ostvarile svoje pravo na kvalitetno lečenje i imale mogućnost da kvalitetno provedu vreme sa svojim najdražima - kaže Vesna i zaključuje da je ova inovativna terapija dostupna svim pacijentkinjama u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, ali i u ostatku Evrope.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.