Izvor: Politika | Sreda, 14.10.2020.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Osam zemalja potpisalo Nasin pakt o istraživanju meseca

(Foto: YouTube/screenshot)
Američka svemirska agencija objavila je danas da je osam zemalja potpisalo međunarodni pakt o istraživanju Meseca pod nazivom Artemis sporazumi, u pokušaju da oblikuje standarde za izgradnju dugoročnih naselja na Mesečevoj površini.

Sporazumima, nazvanim po Nasinom programu Artemis, nastoji se da se nadogradi postojeće međunarodno svemirsko pravo uspostavljanjem "bezbednosnih zona" koje bi okruživale buduće baze na Mesecu.

Time bi se sprečio sukob između država koje tamo deluju, a privatnim kompanijama omogućilo da poseduju mesečeve resurse koje eksploatišu, prenosi Rojters.

SAD, Australija, Kanada, Japan, Luksemburg, Italija, Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su danas bilateralne sporazume tokom godišnje svemirske konferencije nakon višemesečnih razgovora u pokušaju SAD da stekne saveznike u sklopu svog plana za povratak astronauta na Mesec do 2024.

- Ono što pokušavamo jeste da uspostavimo norme ponašanja sa kojima se svaka nacija može složiti - rekao je Nasin administrator Džim Bridenstin novinarima. Rekao je da su sporazumi u skladu sa ugovorom iz 1967. godine koji je utvrdio da su Mesec i druga nebeska tela izuzeti od nacionalnih zahteva za vlasništvo.

- Operacionalizujemo Sporazum o svemiru u svrhu stvaranja najšire, najobuhvatnije i najveće koalicije ljudskih svemirskih letova u istoriji čovečanstva - rekla je Bridenstin.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.