NavMenu

Prve analize pokazuju da je zrenjaninska voda ispravna - Potrebno sačekati mesec dana

Izvor: Dnevnik Sreda, 14.10.2020. 09:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / analogicus)Ilustracija
Prošle su dve nedelje otkako vodosnabdevanje grada Zrenjanina ide sa postrojenja za prečišćavanje vode. Prvi rezultati analiza vode bili su dobri, a ovih dana očekuju se novi izveštaji.

- Analize se rade svakodnevno i taj posao obavlja Zavod za javno zdravlje Zrenjanin. Prva analiza koja nam je dostavljena bila je dobra i svi parametri su bili u okviru propisa. Optimista sam i verujem da će analize pokazati da naše postrojenje isporučuje ispravnu vodu i da će zabrana biti ukinuta - kaže direktor fabrike vode Bojan Dimkić.

Izveštaj pokazuje da je koncentracija arsena 0,011 miligrama na litar, što je u granicama maksimalno dozvoljenih vrednosti i po tom kriterijumu voda je ispravna. I ostali parametri, kao na primer natrijum i bor, takvi su da je ocenjeno da voda odgovara propisima iz Pravilnika o higijenskoj ispravnosti.

Po Dimkićevim rečima, iz postrojenja se u vodovod isporučuje između 200 i 250 litara prečišćene vode u sekundi, što govori o prilično velikoj potrošnji. Voda se, osim na izlazu iz postrojenja, uzorkuje i na sedam mernih mesta u gradu i ti rezultati se analiziraju i dostavljaju najpre Gradskoj upravi. Dimkić kaže da bi uzorci trebalo da budu ispravni u kontinuitetu mesec dana, da bi mogao da se podnese zahtev za ukidanje zabrane upotrebe vode iz zrenjaninskog vodovoda za piće i pripremu hrane.

Pre nekoliko dana, inače, započeta je izgradnja rezervoara za prečišćenu vodu.

- Ovaj rezervoar će obezbediti stabilan pritisak u vodovodnoj mreži i stabilnost vodosnabdevanja grada. Cilj nam je da unapredimo sistem kako bismo mogli da isporučimo preko 400 litara prečišćene vode u sekundi i kako bismo maksimalno obezbedili sigurnost vodosnabdevanja - ističe Dimkić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.