Izvor: eKapija | Utorak, 13.10.2020.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gde će se sve širom Srbije graditi prečistači otpadnih voda? - Detaljan spisak započetih i projekata u pripremi

Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)
Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je zajedno sa lokalnim samoupravama izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada. Za te namene je, kako se navodi obezbeđena finansijska podrška Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 500 mil EUR.

Ministarstvo je, kako se navodi obezbedilo međunarodno finansiranje u vidu bespovratne pomoći ili zajma za pet gradova - Kraljevo, Niš, Čačak, Kragujevac i Leskovac u kojima će biti izgrađena postrojenja za preradu otpadnih voda i proširena kanalizaciona mreža.

Na obezbeđivanju međunarodnog finansiranja u vidu granta, donacije ili zajma radi se za projekte izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i širenje kanalizacione mreže u Novom Pazaru, Zrenjaninu, Inđiji, Staroj Pazovi, Vrnjačkoj Banji, Valjevu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Za investiciju su spremni i projekti na Kopaoniku, u Rumi, Temerinu, Petrovcu na Mlavi, Požarevcu, Srbobranu, Takovu, Osečini i u Malom Iđošu, dok se investiciona dokumentacija prirema u Krupnju i Negotinu.

Projekti za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u pripremi su u Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Kanjiži, Horgošu, Lebanu, Svrljigu, Despotovcu, Topoli i Mionici.

- Zajedno sa ostalim institucijama u zemlji ostvareni su uslovi da projekti izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i komunalnog otpada mogu ući u plan Srbija 2025, ali i za povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije, za koja su, u momentu otvaranja Poglavlja 27 osnovni preduslov – projekti - zaključeno je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Detaljan pregled projekta možete pogledati u PDF fajlu u nastavku:Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.