Izvor: Dnevnik | Utorak, 13.10.2020.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

U kompleku Čurug na arheološkim iskopavanjima zajedno rad ekolege iz Srbije i Rusije

Ilustracija (Foto: Pixabay / JamesDeMers)
Arheološkoj ekipi koji trenutno iskopava na tri mesta u okviru kompleksa nalazišta u Čurugu u proteklih mesec dana pomažu i kolege iz čuvenog muzeja Državni Ermitaž iz Sankt Petersburga.

Njih je posetio prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije Aleksandar Konanihin, dok je s arheologom Muzeja Vojvodine u Novom Sadu i rukovodiocem iskopavanja Stankom Trifunovićem razgovarao o dosadašnjim rezultatima i daljim planovima.

Predstavnik ruske misije i ataše za kulturu Aleksandar Konanihin ocenio je saradnju između Srbije i Rusije izuzetno bitnom.

- Ovo je odličan primer saradnje, posebno jer ima još mnogo toga da se otkrije zbog čega smo spremni da pružimo svu pomoć i podršku. Do sada smo organizovali naučne konferencije na kojima su stručnjaci obe zemlje imali priliku da razmene iskustva i saznanja, posebno zato što zajedno ispituju istoriju Evrope. Srbija ima veliki potencijal da razvija arheologiju i želeo bih da cela država, a posebno AP Vojvodina s kojom imamo tesnu saradnju, razvija ovako velike projekte - kazao je Konanihin.

Dugogodišnji rukovodilac iskopavanja Stanko Trifunović rekao je da su ruski arheolozi članovi ekspedicije Čurug već tri godine, te da mu je drago što su i pored svih nedaća s koronavirusom uspeli i ove godine da se priključe ekipi na terenu.

Kako je objasnio saradnja je izuzetno značajna, jer na ovim prostorima su boravili narodi koji su migrirali iz istočne Evrope u ove krajeve, te je razmena informacija s ruskim kolegama dragocena.

- Čast nam je da možemo da sarađujemo s tako velikom institucijom kao što je Državni Ermitaž i rame uz rame radimo s njihovim stručnjacima na otkrivanju seoba i kulture naroda koji su prošli i koji su živeli na ovim prostorima. Planiramo da u budućnosti uključimo još više naučnika koje mi nemamo. Nažalost, naše ustanove zapošljavaju mali broj arheologa, te nam je pomoć u vidu znanja preko neophodna - kazao je Trifunović.

Arheološka iskopavanja u Čurugu traju naprekidno već 23 godine, na velikoj površini. Reč je o višeslojnom nalazištu gde su iskopani predmeti koji potiču iz praistorijskih epoha pa sve do 18. veka. Otkriveno je više od hiljadu arheoloških objekata, što je gotovo jedinstven slučaj na našem prostoru. Prema rečima Trifunovića, arheolozi su počeli da istražuju i dve nekropole (velika groblja). Na jednoj su pronađeni ostaci spaljenih pokojnika, dok se druga istražuje protekle tri godine i pripada Sarmatima, koju su nešto kasnije naselili na ovaj prostor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.