Izvor: Promo | Sreda, 14.10.2020.| 15:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta sve treba da znate o grejanju na pelet? (FOTO)

(Foto: Alfa Plam)
Poslednjih godina u svetu i kod nas postoji trend rasta grejanja na pelet. Naznačaniji razlozi ove ekspanzije ogledaju se u povećanju nivoa komfora za krajnjeg korisnika ali i u težnji za očuvanjem životne sredine.

Šta je pelet?

Drveni pelet je visokokalorično gorivo koje nastaje presovanjem ostataka drvne industrije bez dodavanja hemijskih supstanci. Pelet se proizvodi u strogo kontrolisanim uslovima i dobijaju se granule prečnika od 6 do 8 mm i dužine od 30 do 40 mm sa procentom vlage ispod 10%.

Koliko je peleta potrebno za sezonu?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od mnogih faktora kao što su klimatski uslovi, kolika je površina koju želite da zagrejete, koja je željena temperatura, kakva je izolacija samog objekta ali je u proseku oko 15 kg peleta potrebno za zagrevanje 1 m3 prostora. To praktično znači da je za stambenu jedinicu površine 100 m2 i visine 2,7 m potrebno oko 4 tone peleta za sezonu. U proseku, jedna tona peleta menja 3 – 3,5 metara drveta.

Kako prepoznati kvalitetan pelet?

Efikasnost sistema grejanja zavisi i od kvaliteta peleta zbog čega morate voditi računa prilikom kupovine peleta. Na tržištu postoji mnogo proizvođača koji primenjuju različitu tehnologiju. Najbolja garancija je da se oslonite na ENplus® sertifikat. ENplus je svetska sertifikaciona šema koja garantuje kvalitet peleta kontrolisanjem čitavog lanca proizvodnje i snabdevanja, od proizvođača do trgovca. U okviru ovog standarda postoje klase peleta A1 i A2. Ovaj standard možete proveriti pri kupovini, tako što ćete pogledati da li na pakovanju postoji oznaka ENplus.

Kako odabrati adekvatno grejno telo?

Prilikom izbora grejnog tela, pre svega treba uzeti u obzir kvadraturu koju želite da zagrejete i izolaciju objekta. Kako je poraslo interesovanje za grejanjem na pelet, pojavio se i veliki broj proizvođača grejnih tela koja koriste pelet kao gorivo. Međutim, treba imati u vidu i da kupujete tehničko-tehnološki složeni proizvod stoga treba obratiti pažnju na period garancije kao i razvijenost servisne mreže.

(Foto: Alfa Plam)
Koje su prednosti peleta sa aspekta korisnika?

Kod grejnih tela koja koriste pelet kao gorivo svi procesi rada su automatski (paljenje, sagorevanje, gašenje) i regulišu se pomoću savremene elektronike koja je ugrađena u proizvod. Na ovaj način je omogućen visok stepen iskorišćenja, sagorevanje je potpuno, održava se konstanta temperatura te su i gubici energije minimalni. Mala količina pepela koja ostaje prilikom sagorevanja peleta utiče na lakše održavanje peći. Na sajtu kompanije Alfa-Plam možete pronaći kompletna video uputstva za održavanje i čišćenje peći na pelet. Danas se pelet može kupiti u mnogim maloprodajnim objektima u pakovanjima od po 15 kg pa je jednostavno transportovanje i skladištenje goriva još jedna od prednosti.

Koje su prednosti sa aspekta zaštite životne sredine?

Kotlovi na pelet su potpuno automatizovani sistemi koji primenom savremene tehnologije kontrolišu potrošnju peleta kao i količinu vazduha koja ja potrebna za sagorevanje čime se postiže visok nivo efikasnosti. Modeli koji imaju stopu efikasnosti preko preko 90% su nosioci Eco Design standarda koji je od ove godine neophodan uslov izvoza u EU za peći i kotlove na pelet. Pored visokog stepena efikasnosti, bitno je istaći i nisku stopu emisije štetnih gasova što je takođe poslednjih godina aktuelno, sa porastom nivoa ekološke svesti stanovništva.

Koje su najveće zablude o grejanju na pelet?

Jedna od najvećih dilema koja se javlja prilikom kupovine i instalacije peći na pelet jeste da li je neophodan dimnjak. Da bi peć na pelet funkcionisala nesmetano potreban je dimnjak standardnih dimenzija prečnika 120 mm, visine 4-5 m. Često se prilikom upotrebe peći i kotlova na pelet javljaju napravilnosti u radu usled neadekvatnog održavanja odnosno čišćenja peći. Proizvod se mora čistiti redovno u skladu sa preporukama proizvođača i to na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou a pored rutinskih čišćenja koje korisnici obavljaju sami, preporuka je i detaljnije čišćenje peći koje obavlja stručno lice. Najbolje je da godišnji servis za svoju peć zakažete po završetku grejne sezone kako bi se blagovremeno pripremili za narednu sezonu.

Ukoliko ste još uvek u dilemi u vezi načina grejanja svog životnog prostora vreme je da uzmete papir i olovku i razmotrite sve relevante faktore kao što su cena, komfor i ekološka podobnost i da se blagovremeno pripremite za zimu.

Fotogalerija
Alfa Plam

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.