NavMenu

Postoji prostor za nove mere pomoći privredi ako se pogorša situacija sa korona virusom?

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 12.10.2020. 17:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ilustracija
U Privrednoj komori Srbije (PKS) smatraju da postoji prostor da država ponovo pomogne pojedinim sektorima privrede u slučaju pooštravanja mera za sprečavanje korone, a zbog kojih bi bio ugrožen rad privrede.

U PKS su tako odgovorili na pitanje Tanjuga da li učestvuju u razgovorima sa predstavnicima države o nekom novom paketu ekonomske pomoći privredi, s obzirom da se najavljuje poštravanje mera za sprečavanje širenja virusa korona.

Međutim, PKS ističe da razume ograničenja dalje sistemske budžetske podrške, imajući u vidu neophodnost očuvanja makroekonomske stabilnosti kao osnove poslovnog okruženja u zemlji, ali da, ipak, očekuju pomoć u slučaju pogoršanja situacije.

- Iz tog razloga, verujemo da postoji prostor da se pomogne pojedinim sektorima privrede u zavisnosti od razvoja dalje situacije - kažu u PKS.

Ukazuju da većina analitičara nije saglasna sa primenom sistema "zatvaranja", kao što je bio slučaj u prvom talasu.

PKS navodi i da međunarodne finansijske institucije ostaju pri projekcijama da u narednoj godini predstoji značajan oporavak privredne aktivnosti, posebno u Srbiji, koja će ove godine imati relativno povoljnije ekonomske performanse u odnosu na uporedive evropske zemlje.

Zbog mogućeg novog pogoršanja epidemiološke situacije, PKS navodi da je u stalnom kontaktu sa Vladom Srbije, po pitanju aktuelnog stanja u privredi i problemima sa kojima se privrednici suočavaju. Kontakti se, navode, ostvaruju kako kroz učešće u radu Saveta za koordinaciju mera ekonomske politike, tako i kroz brojne radne grupe na nivou ministarstava i jedinica lokalne samouprave.


Takođe, privrednici se nadaju da će u narednoj godini biti dostupna podrška privredi kroz mehanizme saradnje sa Evropskom komisijom, DFC i drugim institucijama, posebno u delu podrške preduzetništvu, mikro, malim i srednjim privrednim društvima.

U PKS navode da postoji neizvesnost o razvoju privredne situacije kako se približavamo zimi, ali i zbog činjenice da se koronavirus ponovo intenzivira na evropskom nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.