NavMenu

Iznajmjivanje umesto kupovine - Holanđani više ne moraju da kupuju elektronske uređaje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.10.2020. 14:23
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Anastasia Gepp)
Nemačka tehnološka kompanija Grover pokreće novi servis u Holandiji koji omogućava ljubiteljima tehnike da iznajme najnovije proizvode umesto da ih kupe. Vlasnici kompanije na ovaj način žele da omoguće korisnicima da uvek imaju najnovije modele uređaja i da plate proizvod samo onoliko dugo koliko ga zaista koriste.

U ponudi je više od 1.300 proizvoda koji se mogu iznajmiti na 1, 3, 6 ili 12 meseci. Primera radi, MacBook može da se iznajmi za 65 EUR mesečno, Nintendo za 20 EUR, televizor Samsung za 50, ajfon za 35, skuter za 30 EUR. Proces upotrebe servisa je jednostavan. Posle prijavljivanja na servis, mušterije biraju proizvod i period rentiranja i proizvod im stiže na kućnu adresu.

Kompanija sa sedištem u Berlinu prošle godine je već pokrenula sličan servis u Austriji, a kako kaže osnivač Grovera Michael Cassau, uzbuđeni su što sada donose nov način upotrebe tehnologije holandskom tržištu.

- Holandska e-commerce industrija i holandski potrošači su otvorenog uma, ekološki osvešćeni i digitalno napredni sa afinitetom za ekonomiju deljenja i digitalne platforme. Grover nudi uslugu koja vrednuje fleksibilnost i efikasnost resursa i uvereni smo da će holandski potrošači biti otvoreni u usklađivanju svojih tehnoloških navika sa našim modelom - kaže Cassau.

Potrošači ne treba da brinu ni o potencijalnim oštećenjima proizvoda, jer kompanija pokriva 90% troškova popravke. Na kraju perioda iznajmljivanja, mušterije jednostavno vraćaju proizvod Groveru i tako on ne završava u fijoci skupljajući prašinu. Proizvod je u upotrebi 4-5 puta, čime Grover pokušava da ispoštuje principe cirkularne ekonomije koji nalažu da proizvod bude što duže u upotrebi.

- Iznajmljivanje umesto kupovine je pametan način da moderni kupci dođu do proizvoda, posebno tehnologije. Naše potrebe se menjaju mnogo brže nego što traje životni vek uređaja. Želeli smo da se prilagodimo realnosti koja se stalno menja i da potrošačima pružimo kratkoročni pristup proizvodima, bez dugoročnih obavezujućih finansijskih odluka. Grover daje potrošačima fleksibilnost tako što im dozvoljava da nam vrate ono što im više ne treba i da plate za proizvod samo onoliko dugo koliko ga zapravo koriste - kaže Cassau.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Finansije

Sve firme u Srbiji dobile nalog na portalu eUprava i eSanduče

Adresa elektronske pošte kojom su privredna lica registrovana u APR-u je povezana sa portalom eUprava i putem nje će stizati obaveštenja o prispeću dokumenata u eSanduče, objavila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu od 12. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala kao korisnici usluga elektronske uprave

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.