Izvor: eKapija+ | Sreda, 14.10.2020.| 08:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zlato kao sigurna investicija - Zašto i kako da uložite u plemeniti metal?

(Foto: Zlatni Standard)
Cena zlata je uzletela od momenta kada je pandemija Covid-19 zavladala. U periodu od 19. marta do 6. avgusta, cena fine unce zlata u Londonu porasla je za čak 592,90 USD ili 40%. Stoga i ne čudi što se šira javnost sve više okreće zlatu u spontanoj reakciji na finansijske i ekonomske probleme koji su iznenada postali očigledni, ubrzani širenjem koronavirusa.

U okruženju u kojem dominiraju agresivne politike obezvređivanja dekretnog novca, zlato suvereno zadržava svoj status jednog od najboljih čuvara vrednosti i kupovne moći kapitala.

Investiciono zlato je novina na našem tržištu. Osnivači kompanije Zlatni Standard d.o.o. Beograd su preuzeli pionirsku i lidersku ulogu na ovom tržištu od 2013. godine.

Kompanija Zlatni Standard pruža priliku da kupite investiciono zlato proizvedeno po najstriktnijim standardima svetskih proizvođača koji poseduju sve potrebne sertifikate i akreditacije. Svi proizvodi u ponudi Zlatnog Standarda u skladu su sa LBMA Good Delivery standardima.

Kompanija nudi mogućnost da blagovremeno zaštitite svoj kapital i štednju, i investirate u Fine Gold metal finoće 999,9, u fizičkoj formi pločica i poluga težinskih denominacija od 1g do 1kg, vodećih proizvođača sa sertifikacijom.

Sertifikate i akreditacije proizvođači dobijaju od LBMA (London Bullion Market Association), organizacije koja reguliše i garantuje kvalitet proizvodnje i trgovine dragocenim metalima, uključujući i zlato, na svetskom nivou. Zbog svojih strogih uslova i ugleda koji ima, LBMA svojom sertifikacijom suštinski isključuje mogućnost manipulacije robom (na primer mogućnost da je gramaža manja, ili da zlato nije određene finoće i slično).

Investicionim zlatom smatra se:

- zlato u obliku poluga ili pločica, mase prihvaćene na tržištu plemenitih metala, stepena finoće jednakog ili većeg od 995 hiljaditih delova zlata (995/1000);

- zlatni novčići – kovanice, stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovani posle 1800. godine, koji jesu ili su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla.

Investicionim zlatom, ne smatra se monetarno zlato kojim se bave centralne banke.

Zlatni Standard je pionir i lider na tržištu investicionog zlata
Zlatni Standard je pionir i lider na tržištu investicionog zlata (Foto: Zlatni Standard)


Kako da investirate

Nakon što se kupac odluči da realizuje transakciju, tipično nakon sastanka sa predstavnikom Zlatnog Standarda, Zlatni Standard sačinjava predračun na osnovu koga kupac izvrši uplatu, sa svog mobilnog telefona, putem internet bankarstva ili nalogom za prenos na šalteru obližnjih banaka.

Za to vreme, Zlatni Standard izrađuje račun sa ispisanim serijskim brojevima svih kupljenih pločica i poluga, a zatim predaje kupljenu robu na licu mesta po prijemu uplate koja se registruje gotovo trenutno. Kupac u dogovoru sa Zlatnim Standardom može da zahteva da se isporuka umesto u sedištu Zlatnog Standarda izvrši na alternativnoj adresi.

Kupci najčešće investiciono zlato pohranjuju u sefove kod svoje kuće, u svom sedištu ili u sigurnosnim sefovima koje iznajmljuju od svojih poslovnih banaka

Zašto je zlato sigurna investicija

Jednostavnim uvidom u kretanje cene zlata u poslednjih više od deset godina, može se videte da je zlato imalo snažan rast. Štedni depoziti fizičkih lica u bankama danas skoro i da ne plaćaju kamatu (to jest, imaju realnu negativnu kamatnu stopu), a sredinom 2020. godine čak 10 triliona USD globalno emitovanih obveznica ima negativan prinos.

Tržište nekretnina u Srbiji u dugoj polovini 2020. godine, a naročito u Beogradu, je pregrejano gledajući po svim relevantnim statističkim i drugim parametrima (na primer cena po kvadratnom metru, očekivani tržišni prinos od zakupa itd.). Globalne makroekonomske, geopolitičke, monetarne i fiskalne okolnosti su takve da je razumno očekivati da će zlato nastaviti da bude najbolji čuvar vrednosti na srednji i duži rok.

(Foto: goldprice.org)


Zlatni Standard d.o.o. Beograd | Balkanska 2 | 11000 Beograd
Telefon: +381 (0)11 7709 128
E-mail: info@zlatnistandard.rs
Web: https://zlatnistandard.rs/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zlatnistandard
Twitter: https://twitter.com/ZlatniStandard
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE