NavMenu

Od danas APR vodi i Registar zdravstvenih ustanova

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 12.10.2020. 08:19
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Agencija za privredne registre počeće od danas da vodi i Registar zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao elektronsku centralizovanu i javnu bazu.

To će biti 22. registar koji trenutno vodi APR.

Osim samog registra, od sutra kreće sa radom i jedinstvena evidencija subjekata u zdravstvu koja objedinjuje, uz zdravstvene ustanove u vlasništvu Republike Srbije, i privatnu praksu, rekao je za Tanjug direktor APR Milan Lučić.

Navodi da će na ovaj način, na jednom mestu biti sva pravna lica koja pružaju zdravstvene usluge, kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu, a njihovi podaci biće javni i transparentno objavljeni centralizovano na sajtu APR.

- Potrebno je da svih 1.400 zdravstvenih ustanova u narednom periodu podnesu registracionu prijavu za upis usklađivanja kod APR i da dostave određenu dokumentaciju koju propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, odnosno prateći Pravilnik koji opisuje sam sadržaj registra zdravstvenih ustanova - naveo ranije Lučić.

To usklađivanje, kako kaže, u naredna tri meseca je potpuno besplatno, a moguće je i posle isteka tog roka, odnosno i posle 11. januara, ali će u tom slučaju morati da se plati naknada od 4.900 dinara.

Lučić je rekao da sam Pravilnik o sadržini registra zdravstvenih ustanova propisuje koje podatke svaki subjekt, u zavisnosti od tipa zdravstvene ustanove, mora da dostavi APR, pored same registracione prijave za upis usklađiivanja.

Do danas, kaže, preduzetnici u privatnoj praksi koji se bave zdravstvenim uslugama u Srbiji registruju se u APR, osnosno u registru privrednih subjekata.

APR je, navodi, preuzela svu dokumentaciju iz svih privrednih sudova gde su zdravstvene ustanove do danas bile registrovane, tako da se ona nalazi u arhivu APR-a u Rakovici.

Precizirao je da je u arhivu dokumentacija zdravstenih ustanova od pre 20, 30 ili 40 godina koja se odnosi i na osnivanje, a koju će ubuduće moći da nađu u APR-u ako im zatreba.

- To važi i za zainteresovane građane koji traže te podatke na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja - rekao je Lučić.

Naveo je da je sva ta dokumentacija skenirana, kao i da su skenirani diskovi vraćeni privrednim sudovima kako bi imali dokaze o tome šta su prosledili APR-u, a da je dokumentacija trajno pohranjena u APR-u.

- Ono što je suština i zbog čega se sve ovo radi jeste da će sam taj proces registracije ubuduće biti transparentan, i osnivanje ili neka promena će biti odmah javno dostupni na našem sajtu - objasnio je Lučić.

Napomenuo je da se svaki proces registracije završava u roku od pet radnih dana.

- Naš cilj je da u budućem periodu registrujemo sva pravna lica koja se mogu registrovati u Srbiji - rekao je Lučić.

Naveo je da APR i danas registruje ogromnu većinu pravnih lica u Srbiji, ali da ipak postoje određeni pravni subjekti koji se i dalje registruju ili kod privrednih sudova ili u nekom drugom organu državne uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.