NavMenu

Država štiti "Balkan" - poznati bioskop objekat od kulturnog značaja ili promena namene?

Izvor: Novosti Petak, 26.03.2010. 09:42
Komentari
Podeli

Bioskop "Balkan" biće zaštićen kao objekat od posebnog kulturnog značaja i Ministarstvo kulture učiniće sve da on zadrži svoju namenu. Rekao je ovo savetnik ministra, reditelj Goran Marković, nakon najave da će u nedelju biti stavljen katanac na još jedan prestonički bioskop.

Marković je istakao da je zatvaranje bioskopa, koji je negovao repertoar posvećen domaćim, evropskim i neholivudskim filmovima, "poslednja kap koja je prelila čašu nezadovoljstva filmskih radnika povodom stanja u bioskopskoj mreži Srbije".

- Pojedini veliki gradovi više nemaju sale za bioskopsko prikazivanje filmova, a beogradski bioskopi su pre nekoliko godina prodati čoveku koji nikada nije obnovio njihov rad i samo čeka da prođe zakonski rok da bi im promenio namenu - rekao je Marković. - Ne vidim zašto bi značaj ovog bioskopa bio manji od značaja knjižare "Geca Kon" koja je spasena upravo na inicijativu ovog ministarstva. Zbog činjenice da se "Balkan" nalazi u 111 godina staroj zgradi, koja je pod zaštitom države i zbog kulturne misije koju ovaj kultni beogradski bioskop vrši, Ministarstvo kulture Srbije namerava da pokrene postupak stavljanja ovog bioskopa u objekte od posebnog kulturnog značaja i sa svoje strane će učiniti sve da "Balkan" ostane ono što jeste.

Reditelj Darko Bajić, koji je zakupac "Balkana" od marta 2008. godine, rekao je da se bioskop zatvara zbog rekonstrukcije prostora, a da njegova budućnost zavisi od namere vlasnika.

"Balkan" je, zajedno sa još 13 bioskopa bio u vlasništvu "Beograd filma", koji je u februraru 2007. godine prodat biznismenu Nikoli Đivanoviću za oko devet miliona dinara. Odmah posle privatizacije, prodata su tri bioskopa iz sastava "Beograd filma". U drugom "ciklusu" firmama sa Kipra prodato je šest objekata, među kojima i "Balkan", na lokacijama u centru grada za oko 19 mil EUR.

Bastion

Prema Markovićevom rečima, moderni multipleks bioskopski centri forsiraju holivudske "blokbastere" i u njima se retko, i to samo na nekoliko dana, nađu filmovi koji su prikazivani u bioskopima kakav je "Balkan".

- Sada, i taj poslednji bastion nekomercijalnog, umetničkog filma nestaje - kaže Marković.

Samo renoviranje

- Bioskop "Balkan" se samo privremeno zatvara zbog renoviranja i neće biti ugašen - saopšteno je u četvrtak iz firme "Beobana", vlasnika poznatog beogradskog bioskopa, navodeći da su predviđeni obnova krova koji prokišnjava, zamena dotrajalih instalacija kao i niz intervencija u unutrašnjem delu bisokopa.

- Na obnovu smo se odlučili posle detaljnog pregleda zgrade, kada je utvrđeno da iz bezbednosnih razloga bioskop mora biti renoviran. Posle detaljne rekonstrukcije, "Balkan" neće menjati namenu - kažu u ovom preduzeću.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 26.03.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.