NavMenu

Festival mentalnog zdravlja u Novom Sadu do 20. oktobra

Izvor: eKapija Nedelja, 11.10.2020. 12:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: KieferPix/shutterstock.com)Ilustracija
Peti po redu Festival mentalnog zdravlja koji se ove godine realizuje pod sloganom "Pokrenimo se za mentalno zdravlje" otvoren je u Novom Sadu. Unapređenje mentalnog zdravlja stanovništva ima veliki značaj, pogotovo danas kada je celokupna društvena zajednica primorana da usvoji nove načine života i rada, rekao je član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić.

- Grad Novi Sad prepoznaje značaj ovog Festivala koji se bavi izuzetno važnom temom, očuvanjem i unapređenjem mentalnog zdravlja. Usled pandemije korona virusa suočavamo se sa različitim strahovima i neizvesnošću, te kao odgovorno društvo moramo da pomognemo svakom pojedincu da pronađe i osnaži mehanizme prevazilaženja krizne situacije, i da učinimo vidljivijim resurse na koje možemo da se oslonimo ukoliko je potrebno – izjavio je dr Dragan Stajić, a navodi se na gradskom sajtu.

Festival mentalnog zdravlja organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, sa ciljem da podigne svest o važnosti brige za mentalno zdravlje i blagostanje pojedinaca i zajednice u kojoj živimo. U periodu od 10. do 20. oktobra, na više lokacija u Novom Sadu biće održane različite aktivnosti, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Festival se organizuje uz podršku Uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Prema rečima organizatora ovogodišnja kampanja ima za cilj da podstakne i inspiriše pojedinca, članove zajednice i stručnjake da pronađu i razviju rešenja i načine kako bi svi zajedno mogli da doprinesemo unapređivanju blagostanja i mentalnog zdravlja.

O značaju ulaganja u institucije i službe koje pružaju podršku u brizi za mentalno zdravlje i važnosti jednake dostupnosti službi, organizacija i stručnjaka svim članovima zajednice i društva govorio je i predsednik Društva psihologa Srbije i profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Ivan Jerković.

- Festival mentalnog zdravlja je veliki korak u dobrom pravcu, jer podstiče na razmišljanje o temama koje su, uprkos poražavajućim rezultatima istraživanja marginalne, jer se tu uglavnom radi i o marginalnim ljudima, a svest o tome da im je pomoć potrebna i iznalaženje načina da to učinimo je nešto što nam je danas neophodno- objasnio je prof. dr Ivan Jerković.

Govornici na okruglom stolu bili su i upravnik Кlinike za psihijatriju Кliničkog centra Vojvodine, profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu prof dr Vladimir Кnežević, psiholog i novinar Dragan Ilić, stručni saradnik Udruženja građana Patrija Luka Todorović, i stručna saradnica 4. Beogradske gimnazije Marina Nadejin Simić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.