Izvor: Agroklub | Nedelja, 11.10.2020.| 12:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izraelska kompanija Soos razvila tehniku menjanja pola embriona pilića sa muškog na ženski

Ilustracija (Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)
Sve više zemalja širom sveta zabranjuje usmrćivanje muških pilića, posebno njihovo mlevenje na živo, a pronalaženje rešenja za okončanje ove kontroverzne prakse postaje goruća tema u živinarskom sektoru.

U industriji proizvodnje jaja, nakon što se pile izleže, zavisno od toga da li je muškog ili ženskog pola, ide na dalju "obradu". U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vreme postati koka nosilja, a ako je muško, ne služi ničemu i usmrćuje se.

Švajcarska je ovu metodu ukinula u jesen prošle godine i tako postala pionir u zaštiti živine u odnosu na druge evropske zemlje. Umesto mlevenjem, oni muške piliće eutanaziraju ugljen dioksidom.

Otkrivena tehnika koja bi ih spasila?

U izraelskom startap-u Soos veruju kako je problemu došao kraj jer su uspeli da razviju tehniku kojom se u inkubatoru menja pol embriona sa muškog na ženski, piše poultryworld.

- Svoja prva sredstva prikupili smo početkom 2017. godine. Izgradili smo mali komercijalni inkubator sa 5.000 jaja, a zatim smo nastavili sa opremanjem farme. Imali smo prostor za 8.000 ptica, što je prema izraelskim standardima dosta veliko te sada imamo puni ciklus - kaže izvršna direktorka Jael Alter.

Promena pola u jajetu

Većina kompanija koja je fokusirana na ovaj problem, kako tvrdi preduzetnica, pol otkriva pomoću embrionalnog skenera, a onda ga, ako je u njemu pile muškog pola, uništava. Ako se to učini nakon 7. dana ili s još više, prema Zakonu se narušava njihova dobrobit.

- Umesto da otkrije pol, Soos-ova tehnologija pretvara mužjake u ženke te tako ne dovodi u pitanje dobrobit životinja. Takođe ne narušava ni proizvodnju jaja - ističe Jael. Dodaje i kako ne koriste nikakvu hemikaliju koja bi mogla da utiče na zdravstveni kvalitet krajnjeg proizvoda.

- Embrion transformišemo zvučnim vibracijama i promenom uslova okoline u inkubatoru. Dobro je poznato da zvuk utiče na ćelije jer se ova tehnologija koristi i u medicini, pa čak i u lečenju raka. Naravno, napravili smo DNK testiranje kako bismo dokazali svoj koncept i objasnili šta radimo, pa smo otkrili da imamo ženke sa ZZ (muškim) hromozomima - objašnjava Alter.

Do sada se pomoću ove tehnologije izleglo 60% ženskih pilića, a iz kompanije se nadaju kako će postotak biti veći tokom godina.

- Jedan od glavnih ciljeva u 2021. godini je sprovesti više ovakvih istraživanja. Imamo na umu i partnere koji će to podići na akademski nivo. Želimo da istražimo kako zvučne vibracije utiču na ćelijsku kulturu, a za to nam treba neko stručniji, odnosno potreban nam je institut koji će nam pomoći - zaključuje izvršna direktorka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.