NavMenu

Kanadski naučnici izumeli lakmus papir koji detektuje CO2

Izvor: ekoblog.info Nedelja, 11.10.2020. 11:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LanaElcova/shutterstock)Ilustracija
Ove 2020. godine, u svetu nauke, izdvaja se jedan vrlo zanimljiv i koristan izum. Grupa profesora i studenata sa Univerziteta iz Alberte (Kanada) osmislila je jednostavan i ekonomičan detektor ugljen-dioksida.

Napravljen od filter papira uz pomoć par klasičnih metoda, ovaj lakmus papir ima sjajnu sposobnost da detektuje CO2 u vazduhu. Kao što običan lakmus papir menja svoju boju u zavisnosti od sredine odnosno pH vrednosti, iz crvene u plavu i obrnuto, tako i ovaj lakmus papir u zavisnosti od koncentracije ugljen-dioksida u vazduhu menja boju. Zapravo, po istom principu i radi jer se ugljen-dioksid na površini lakmus papira pretvara u slabu ugljenu kiselinu, pa tako i detektuje CO2 u vazduhu. Papir je fluoroscentan, tako da je i svaka mala promena, odnosno koncentracija CO2 lako uočljiva. Ovaj lakmus papir je veoma osetljiv, tako da za vreme od jednog minuta može detektovati i niže koncentracije ugljen-dioksida.

Kako lakmus papir menja boju u zavisnosti od pH sredine – u baznoj je plav (levo) a u kiseloj sredini je crven (desno)
Ovaj izum, da ga tako nazovemo, imao bi sjajnu primenu u industriji sa povišenom koncentracijom ugljen-dioksida kao i u zatvorenim prostorijama sa velikim brojem ljudi. Već postoje neki moderni detektori ugljen-dioksida u pametnim zgradama, koji po izdahnutom CO2 detektuje gde ljudi najviše provode vremena i u kojoj količini. Iako su korisni kao uređaji, jer se može lakše planirati prostorni plan i cela arhitektura prostora, ti detektori su često jako skupi i retko se mogu naći u svakodnevnoj upotrebi.

Pošto je osnova ovog lakmus detektora papir, s tim bi njegova proizvodnja i upotreba bila jako jeftina. Malo sirovina bi se koristilo, a verujem i da bi se našao način da se on i reciklira. Zamislite samo jednog dana da imate džepni detektor ugljen-dioksida, koji nam je praktično već potreban, kako u zatvorenom tako i u otvorenom prostoru.

Tehnologija i nauka iz dana u dan sve više napreduju, šta li će nas dočekati narednog meseca, naredne godine? Možemo za sada samo da se nadamo i ohrabljujemo ovakve pronalaske, koji ubedljivo dokazuju da nisu potrebne velike pare i puno truda za nešto što bi nam danas dosta značilo u svakodnevnom životu.

Prosto je neverovatno kako parče papira može postati efikasno i uz to jedan od izuma godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.