NavMenu

Mladima bespovratno 15.000 EUR i kreditna podrška za pokretanje biznisa - Ministarstvo poljoprivrede DFC-u predložilo tri projekta

Izvor: Tanjug Nedelja, 11.10.2020. 09:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: one photo/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede je američkoj Međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji DFC predložilo tri projekta koja su za Srbiju važna, a koja se odnose na mlade poljoprivrednike i njihovo započinjanje posla, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju, izjavio je za Tanjug ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Projekat čija je realizacija sa DFC već u toku je garantna šema za kreditnu podršku srpskim poljoprivrednicima, kojim se obezbeđuju kolaterali, precizirao je Nedimović.

- Gde mi sa DFC, garantujemo 60% kolaterala ukoliko neko hoće da kupi mašinu, zemlju, započne neki biznis u poljoprivredi, prehrambenoj industriji. Ako nešto košta stotinu "nečega", mi 60% garantujemo da će biti tako - kaže Nedimović, pojašnjavajući da ovaj projekat rade preko tri poslovne banke koje su prošle na konkursu.

Bespovratni grantovi za mlade poljoprivrednike od oko 15.000 EUR ministarstvo je, takođe, kandidovalo.

- Mi taj projekat već radimo iz nacionalnog budžeta, ali bismo voleli da to radimo sa DFC. To su grantovi od 15.000 EUR, bespovratni, za započinjanje biznisa u poljoprivredi za mlađe od 40 godina - kaže ministar Nedimović.

Ti grantovi se naročito odnose, kaže on, na stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, "kao tri teške grane poljoprivrede, koje vezuju ljude za selo".

Očekivana su ulaganja DFC i u agroturizam, a Ministarstvo poljoprivrede već ima neke linije koje su "pokrivene" iz nacionalnog budžeta, iz IPARD-a.

- Džaba vam sve, ako vi proizvedete hranu, a nemate kome da je prodate - rekao je Nedimović.

Upitan kada bi planirani projekti sa DFC mogli da počnu da se realizuju, Nedimović odgovara da "to moramo da pitamo komandanta DFC u Srbiji".

- Što se nas tiče, mi možemo sutra, mi smo spremni - kaže Nedimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.