Izvor: eKapija | Subota, 10.10.2020.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izgradnja obilaznice oko Budve moguća kroz model privatno-javnog partnerstva - Za projektovanje opredeljeno 4,61 mil EUR, početak radova 2022.

(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore je u četvrtak, 8. oktobra 2020. godine, bez održavanja sednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, usvojila informaciju o formiranju Komisije za reviziju tehničke dokumentacije za obilaznicu oko Budve na trasi brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja i dala saglasnost da se za rad Komisije za reviziju Idenog projekta obilaznice izdvoji 461.420 EUR.

- To predstavlja 10% u odnosu na vrednost projektovanja od 4.614.200 EUR, obezbeđenih iz bespovratnih sredstava kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Na čelu Komisije je prof. dr Duško Lučić, redovni profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore - saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, isplatu sredstava članovima komisije će vršiti Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, u svojstvu investitora, na osnovu troškovnika koji mu dostavlja predsednik komisije na mesečnom nivou. Naknada za rad članovima komisije određuje se proporcionalno učešću odnosne oblasti u ukupnom projektu, odnosno na osnovu stvarnog obima angažovanja svakog člana komisije.

- Vlada je saglasna i da predsednik i članovi komisije (izuzev prevodioca) tokom celog perioda angažovanja u
Komisiji moraju imati osiguranje od profesionalne odgovornosti za osigurani rizik od po 200.000 EUR - navodi se između ostalog u dokumentaciji objavljenoj na sajtu crnogorske Vlade.

Projekat Brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja u zoni Jadransko-jonskog koridora je jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata iz domena putne infrastrukture u Crnoj Gori, za koji je do sada obezbeđena i značajna podrška Evropske Komisije.

Obilaznica oko Budve na trasi Brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja ukupne dužine od oko 30 km se sastoji od tri deonice - severni krak od petlje Kotor do petlje Bratešići (Podlastva), središnji krak od petlje Bratešići preko petlje Budva (Markovići) do petlje Vrijesno i južni krak od petlje Vrijesno do petlje Petrovac.

- Kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework - WBIF) obezbeđena su bespovratna sredstva u vrednosti od 4.614.200 EUR za izradu Idejnog projekta i Elaborata procene uticaja na životnu sredinu i društvo za celu obilaznicu u dužini od oko 30 km, i izradu Glavnog projekta i Elaborata procene uticaja na životnu sredinu i društvo i tenderske dokumentacije za središnju deonicu u dužini od oko 11,1
km. Realizacija sredstava je započela 8. jula 2019. godine - navodi se u objavljenoj dokumentaciji.

Kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework - WBIF), za ko-finansiranje izgradnje prioritetnog, središnjeg, segmenta obilaznice oko Budve, obezbeđena su bespovratna sredstva od 42,1 mil EUR.

- Realizacija sredstava predstoji, i model realizacije, odnosno izgradnje o kome se razmišlja jeste privatno-javno partnerstvo, a precizniji procenjeni kapitalni izdatak izgradnje će se znati po okončanju izrade Idejnog projekta za čitavu obilaznicu oko Budve u dužini od 30 km, a još preciznije definisati kroz izradu Glavnog projekta za prioritetni, središnji, segment obilaznice oko Budve - saopšteno je u dokumentu.

Kako se navodi, za izradu Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za celu obilaznicu u dužini od oko 30 km, i izradu Glavnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo i tenderske dokumentacije za središnju deonicu u dužini od oko 11,1 km, kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan obezbeđena su bespovratna sredstva u vrednosti od 4.614.200 EUR.

- Evropska Komisija je nedavno zvaničnim putem upozorila na potrebu ubrzavanja realizacije projekta obilaznice oko Budve, navodeći rokove za završetak pojedinih faza, koji su posmatrano iz ugla investitora - Vlade Crne Gore koju predstavlja Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, ambiciozno postavljeni imajući u vidu dosadašnju dinamiku realizacije i potrebu sagledavanja prioriteta realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u predstojećem srednjoročnom periodu, što je posebno aktuelizovano posledicama pandemije Covid-19 - stoji u dokumentu.

Kako se navodi, planirani rok za završetak projektne dokumentacije je prvi kvartal 2021. godine, za zaključenje ugovora o finansiranju sa vodećom finansijskom institucijom treći kvartal 2021. godine, za zaključenje ugovora sa izvođačem radova i ugovora sa nadzornim organom najkasnije četvrti kvartal 2021. godine. Kao rok za početak radova označen je prvi kvartal 2022, dok je završetak radova planiran najkasnije do 2024. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE