NavMenu

Koje plodove zemlje najčešće koristimo?

Izvor: Promo Subota, 10.10.2020. 09:05
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay)
Osvanulo je još jedno oktobarsko jutro. Dok pristavljamo džezvu za kafu i odlazimo u kupatilo da obavimo jutarnju toaletu, razmišljamo šta bismo mogli da pojedemo za doručak. Većini ljudi se prvi jutarnji obrok sastoji od neke vrste žitarica, bez obzira da li je to musli ili parče belog odnosno crnog hleba, sa semankama ili bez njih. I ta prva slika u danu, uz prvu kafu kod kuće, nam najduže ostaje u sećanju. Kada bismo postavili pitanje koje plodove zemlje najčešće koriste, verovatno bi odgovor većine bio žitarice i kafa.

Biljka kafe ne raste na istim područjima kao pšenica i druge žitarice, već isključivo u tropskom pojasu, na planinama Afrike, Južne Amerike i u delovima Azije. Tamošnja klima pogoduje uzgoju ove nežne biljke, kojoj je potrebno dosta vlage, ali ne i direktnog sunca. Senke koje prave krošnje palmi blagorodne su za njen rast. Zanimljivo je da je kafa voće, u čijoj se jednoj zreloj bobici nalaze dva zrna kafe. Pulpa zrele bobice je veoma slatka, a cvet kafe ima miris poput jasmina i traje samo dve nedelje. Na nižim nadmorskim visinama rastu robuste, dok su na višim, od 1100 do 1.900 metara, arabike koje su u dužem kontaktu sa Suncem. Dokazano je da zrna uzgajana na većoj nadmorskoj visini daju bolju aromu i ukus. Robusta je zahvalnija za uzgajanje jer je otpornija na spoljne prilike, uspeva u toplim i vlažnim područjima sa temperaturom preko 30°C. Najveći proizvođač kafe u svetu je Brazil, sa čak 80% prinosa arabike, dok se najveća količina robuste dolazi iz Vijetnama.

Arabika i robusta su dve najpopularnije komercijalne vrste ove biljke. Dok robusta mešavini daje punoću, arabika daje aromu, pa stoga najveći procenat globalne potrošnje kafe odlazi upravo na arabiku, jer sadrži veću kiselost sa bogatijim i prefinjenijim ukusom. Zbog toga se smatra jednom od kvalitetnijih vrsta kafe. Arabika ima veći potencijal u smislu spektra aroma koje poseduje u odnosu na robustu, zahvaljujući čemu je u kategoriji100%, jer sama može da napravi potreban balans u jednom proizvodu. Ljubitelji kafe u Srbiji mogu jutra počinjati uz najkvalitetnije Doncafé Single origin kafe, od 100% arabike pojedinačnog ili čistog porekla iz Ugande, Hondurasa, Brazila i Kolumbije. Robusta sadrži više kofeina i manje kiselosti, a koristi se da bi se dobili različiti ukusi kafe i stvorili novi blendovi. Jedan od njih je Doncafé Minas, mešavina brazilske Rio Minas arabike i odabranih sorti robuste koje se uvoze uglavnom iz Indije, Vijetnama i sa Afričkog kontinenta. Širok spektar blendova odgovaraće različitim ukusima džezvera, pa mogu da biraju koja aroma će ih buditi svako jutro.

(Foto: Pixabay)

Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona kafu daje

Slogan Strauss Adriatic-a i njihovog brenda Doncafé, jasno govori o opredeljenosti ove kompanije da poslovanje usaglasi sa principima zaštite životne sredine i njihovoj težnji da se smanji potrošnja prirodnih resursa koje koriste. Kafenu plevicu, otpad koji se dobija prilikom prženja zrna kafe, koriste za grejanje, napravili su hibridni kotao, instalirali su 180 solarnih panela na krov svoje fabrike, koriste kišnicu u proizvodnji i za zalivanje zelenih površina.

Još 2013. godine su odredili četiri ključna parametra, a postavljene ciljeve već su premašili: smanjili su emisiju gasova staklene bašte za 10%, komunalni otpad je smanjen na samo 18%, potrošnja vode je redukovana na 78%, a potrošnja energije na 56%.

(Foto: Milan Živković)

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu, kao što su čaše i slamčice, izbačeni su iz upotrebe, instalirali su presu za plastične flaše, pojedinačne kante za otpatke u kancelarijama zamenili onima za sortiranje otpada. Uvođenjem ektronske obrade knjžnih odobrenja, u velikoj meri je smanjeno štampanje papira. Sve ovo čine kako bi našoj deci ostavili "zeleniju" planetu nego što je danas, zemlju na kojoj će biti očuvane sve biljne i životinjske vrste. Pa i sam slogan im kaže: "Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona kafu daje".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Industrija

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, čija je vrednost 5 mil EUR, otvoreno je u fabrici Smurfit Kappa doo. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je otvorila ovo postrojenje u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića, naglasila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.