NavMenu

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci - Čekajući vakcinu, ispitujemo antivirusno dejstvo biljaka

Izvor: Glas Srpske Petak, 09.10.2020. 12:48
Komentari
Podeli
Ranko Škrbić (Foto: YouTube/Screenshot)Ranko Škrbić
Na mnoga pitanja u vezi sa vakcinom protiv virusa korona još nemamo odgovore i sve dok sigurna i provjerena vakcina ne stigne u Srpsku, na nama je da poštujemo mjere, a dodatno ohrabrenje budi istraživanje o antivirusnom dejstvu pojedinih biljaka koje ćemo uskoro predstaviti.

Rekao je to u intervjuu za Glas Srpske dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić naglasivši da slatki pelin, o kojem pričaju njemački istraživači, nije jedina ljekovita biljka koja bi mogla pomoći u liječenju oboljelih od kovida 19.

- Ima još biljaka koje imaju potencijalno dejstvo u smislu sprečavanja nastanka infekcije ili se koriste u terapiji - istakao je Škrbić.

Cijeli svijet, pa tako i Srpska, čeka vakcinu protiv virusa korona. Koliko je značajno da je što prije dobijemo?

- Niko ne zna koliko dugo traje imunski odgovor kod onih koji su preležali kovid 19. Više izvještaja govori da pojedine osobe koje su preležale infekciju nisu razvile imuni odgovor i da su ponovo oboljele. Zbog toga se postavlja pitanje i u kojoj mjeri će vakcina biti uspješna. Različite kompanije koje proizvode vakcine za antigensku osnovu uzimaju različite dijelove virusa s ciljem da one proizvedu adekvatan imunski odgovor i da organizam stvori dovoljne količine antitijela koje treba dugo da traju kako bi čovjek bio potpuno zaštićen. Da li će neko biti vakcinisan, pa revakcinisan nakon tri, šest mjeseci ili godinu dana ili će to biti moguće postići samo s jednom dozom, kao što neki proizvođači tvrde, vidjećemo tek kada vakcina počne da se primjenjuje. Sve ovo će biti jedna veoma interesantna trka. Vidjećemo na koji način ćemo stići do cilja. Vakcinu u Srpskoj ne očekujem prije zime.

Hoćete li se vi vakcinisati?

- Ne vjerujem da ću biti u prvom redu za vakcinu, jer nju treba da prime prvo najugroženiji, ali svakako, ako bude dovoljno doza, zašto da ne. Ja sam pobornik vakcinisanja kao mjere koja nam je podarila mogućnost da iskorijenimo neka oboljenja.

Razmatra li se mogućnost liječenja krvnom plazmom u Srpskoj?

- Zavod za transfuzijsku medicinu ima stručan kadar, ali mu nedostaje oprema za koju je potrebno nešto manje od milion maraka. Podnijeli su zahtjev za to Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i na potezu je Vlada. Ukoliko se obezbijedi oprema, stvorili bismo mogućnost da sami radimo separaciju krvne plazme. Svojevremeno smo posudili određene doze iz Beograda za neke kritično oboljele pacijente, ali to ni izdaleka nije dovoljno za naše potrebe i ne možemo našu zdravstvenu politiku bazirati oslanjajući se na Beograd u ovom segmentu.

Šta je sa nabavkom lijekova favipiravir i remdesivir?

- Japanski lijek favipiravir se već 17 godina koristi protiv sezonskog gripa. Prema nekim studijama, pokazalo se da bi veoma efikasno mogao da djeluje i protiv korone i nama je Japan ljetos dostavio doze za oko 80 pacijenata. Naša ekspertska grupa izradila je i treće izdanje smjernica za liječenje zaraženih koronom i u tom dokumentu naveli smo i da se u liječenju mora primjenjivati jedan od ta dva lijeka. Plan je da preko UN bude nabavljen remdesivir za bolničku upotrebu.

Akademska godina za brucoše je počela, da li je teško organizovati nastavu u vrijeme pandemije virusa korona?

- Nastava za brucoše je počela i u potpunosti smo ispoštovali preporuke Instituta za javno zdravstvo u smislu rasporeda sjedenja, nošenja maski, dezinfekcije i mjerenja temperature prilikom ulaska u prostorije. To je dodatno opterećenje za sve zaposlene, ali i za studente. Organizaciono, izazov je veliki i neophodna je pojačana budnost i odgovornost kako nastavnika i saradnika, tako i studenata. Medicinski fakultet je najpozvaniji da sprovodi te mjere i da budemo primjer drugima. Ovo je jedinstvena situacija u istoriji koja se ne dešava često, da studenti medicine na početku studija kreću sa primjenom programa i preventivnih mjera koje mnogi za svog studija nisu imali priliku ni da vide. Prije tačno 101 godinu bi­o je španski grip, tako da je ovo jedinstveno iskustvo. Studenti uče na terenu od prvog dana, uključuju se u virusologiju, epidemiologiju, infektivne bolesti i sve ostalo što imaju priliku da sagledaju kroz jednu bolest.

Kada će početi studija serološkog istraživanja koju rade dva javna medicinska fakulteta i Institut za javno zdravstvo?

- Razgovarao sam sa dobavljačem koji treba da nam dostavi uređaje pomoću kojih treba da radimo testiranje. Imamo obećanje da ćemo uređaj dobiti na revers da možemo raditi, jer je potrebno da se sprovedu tenderske procedure. Korona ne čeka, tako da ni mi ne možemo čekati. Imajući u vidu da će nam Svjetska zdravstvena organizacija donirati testove, vjerujem da ćemo početi u novembru sa testiranjem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.