Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.03.2010.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Grand kafa": Automatizacija fabrike za proizvodnju kafe

(Foto: b)

Kompanija "Grand kafa", deo grupacije "Droga Kolinska", postavila je u isto vreme jednostavan i složen zahtev: smisliti i implementirati sistem automatskog upravljanja postrojenjem za proizvodnju kafe koji će omogućiti upravljanje celokupnim procesom sa jednog mesta.

U konkurenciji nekoliko inostranih firmi koje su specijalizovane za tehnologiju kafe i imaju dugogodišnje iskustvo, "Vesimpex" je uspeo da se izbori za mogućnost da dokaže da efikasno rešenje može da se "isprži i samelje" i kod nas.

- Upoznavanje sa detaljima tehnologije i tajnama pripreme kafe je bio izazov za tim "Vesimpexa". Greške nije smelo da bude, jer se radilo na živom sistemu, u vreme pred zimske praznike kada je proizvodnja u punom zamahu i svaki zastoj može da ima ozbiljne posledice - navode u kompaniji "Vesimpex".

Kako je saopšteno, sistem je postavljen na kombinaciji Siemens S7-400 PLC kontrolera i Archestra Wonderware SCADA platforme.

Odluka je bila jednostavna, jer je projekat tehnički bio veoma zahtevan. Veliki broj spoljnih signala i internih podataka uslovio je da broj tzv. tagova pređe 4.000, saopšteno je.

- Omogućeno je kreiranje dinamčkih receptura i kaskadno pravljenje mešavina kafe u tehnološkim fazama prijema, prženja, mlevenja i pakovanja. Vizuelizovana je cela proizvodnja i osmišljen sistem arhiviranja podataka. Posebno ozbiljan zahtev je bio vezan za sledljivost u proizvodnji, tj. mogućnost da se unazad identifikuju lotovi proizvoda sve do ulaznog magacina sirove kafe. Kako je ovo jedan od uslova za dobijanje sertifikata kvaliteta, uz neophodnu i veoma korisnu saradnju sa stručnjacima "Grand kafe", projektni tim "Vesimpexa" je uspeo da implemntira kvalitetno rešenje koje zadovoljava sve zahteve - navedeno je.

Posle uspešnog probnog rada, očekuje se nastavak saradnje na novim projektima automatizacije proizvodnje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.