NavMenu

Posle Jovanke Broz, Ana Brnabić? - Završena rekonstrukcija vile Bor na Dedinju

Izvor: Nova.rs Petak, 09.10.2020. 10:04
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
Radovi na rekonstrukciji državne vile na Dedinju, poznate po imenu Bor, u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz, a u koju bi trebalo da se useli nova-stara premijerka Ana Brnabić, praktično su gotovi. Majstori iz Elektrodistribucije u sredu su popravljali toplovodne cevi, kako bi grejanje bilo spremno za buduće stanare ili, kako sada stvari stoje, za premijerku i njenu porodicu.

Ovo je prvo ozbiljnije renovinaranje "Jovankine" vile posle gotovo šest decenija. Mediji su ranije pisali da je njena obnova plaćena od 30 do 50 miliona dinara, dok je direktor Republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije izjavio da je kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 mil EUR.

Mada je sve ove godine bila pod zaštitom države, ova velepna vila do pre godinu dana bila je ruina, da bi u međuvremenu preuređena do neprepoznatljivosti. Svaki delić fasade, krova, stolarije… pažljivo je obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, ali i okolne trotoare.


Na samom objektu vijori srpska zastava, kroz ogradu se vidi sveže zasađeno cveće.

Jovanka Broz ovde je "privremeno" živela pune tri decenije, od kada je nasilno iseljena iz njenog i Titovog doma u Užičkoj ulici.

U zgradu koju joj je država ustupila nije ulagala, pa se Jovanka žalila na vlagu, na krov koji prokišnjava, na hladnoću, zbog koje je i zimi morala da sedi u sobi u bundi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.