Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.10.2020.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Samit inovacija 2020: Budućnost će biti digitalna i električna, pametna i zelena

Žan-Paskal Trikoar (Foto: Vebinar / screenshot)
Održivost i energetska efikasnost trebalo bi svim kompanijama da budu u centru pažnje, zaključak je uvodne reči i konferencije za medije, koji je organizovala kompanija Schneider Electric u okviru virtuelnog Samita inovacija 2020.

Skup je otvorio predsednik i generalni direktor kompanije Schneider Electric Žan-Paskal Trikoar (Jean-Pascal Tricoire), koji je predstavio najnovije tržišne trendove i inovacije.

Napomenuo je da svi govore o kovidu, koji je promenio kurs našeg života, ali da postoji još jedan pretnja sa kojom se suočavamo, a to su klimatske promene.

- Održivost i energetska efikasnost su naši osnovni izazovi. Mi smo generacija koja može sa ovim da se bori, a u tome nam može pomoći digitalizacija, odnosno IoT. Možemo da prikupimo mnoštvo informacija i da im damo smisao. U budućnosti nas očekuju pametni alati, pametni domovi, pametni gradovi - rekao je Žan-Paskal.

Ove ciljeve je, prema njegovim rečima, moguće postići kroz trendove koji nas očekuju u narednih 20 godina. To su povećanje efikasnosti pomoću digitalizacije i do 30%, uvođenje cirkularne ekonomije koja će smanjiti korišćenje resursa i do 70%, i korišćenje električne energije kao primarnog oblika energije koji je moguće proizvesti iz obnovljivih izvora, navedeno je u saopštenju.

Trikoar procenjuje da će do 2040. godine količina ovako proizvedene električne energije imati porast od čak šest puta, što znači da će čak 50% ukupne električne energije biti provedeno iz energije vetra i sunca.

Napomenuo je i da je zelena energija jedini način da dekarbonizujemo energiju:

- Očekuje nas mnogo više energije, koja će biti obnovljiva. Ta budućnost je mnogo bolja od one koju imamo danas. Budućnost će biti digitalna, i električna, pametna i zelena. Tome će doprineti i cirkularna ekonomija. Moramo početi sa promenama odmah - istakao je generalni direktor kompanije Schneider Electric.

Napomenuo je i da Schneider želi da bude digitalni partner svojim klijentima, kada je reč o održivosti i efikasnosti:

- Svet mora da bude četiri puta efikasniji. Dve kompanije koje su nam se pridružile u ovom zadatku su i RIB i OSI soft. Moramo da kombinujemo različite tehnologije.

Izvršni potpredsednik Philippe Delorme veruje da mora da se deluje odmah, kako bismo se suprotstavili klimatskim promenana.

- Električna energija i digitalizacija zajedno mogu doprineti masovnoj energetskoj efikasnosti. Data centri se suočavaju sa velikim izazovima i moraju da koriste energiju što efikasnije. Digitalna mreža mora da bude pametnija i fleksibilnija, a gradnja zgrada je vrlo neefikasna, jer se tek istražuju mogućnosti digitalizacije - naveo je.

Peter Herweck, izvršni potpredsednik, ukazao je na tri problema, koji mogu da se predstave i kao izazovi, odnosno prilike za veću efikasnost i profitabilnost:

- To su fleksibilnost, produktivnost i održivost. Važan je spoj softvera i hardvera u poboljšanju poslovanja industrija, koje će dovesti do veće efikasnosti, kao i smanjivanju troškova.

Samit inovacija je najvažniji godišnji događaj kompanije Schneider Electric i ove godine se održava peti put, a po prvi put u potpunosti online. Sastoji se od ukupno deset regionalnih i interaktivnih događaja raspoređenih u periodu od osam nedelja. Posetiocima širom sveta pružiće šansu da saznaju više u krucijalnoj ulozi koju elektrifikacija, digitalizacija, inovacije, industrijska automatizacija i upravljanje energijom mogu imati u tranziciji ka svetu bez ugljen-dioksida.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.