Izvor: Tanjug | Četvrtak, 08.10.2020.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nastavimo da živimo - Potpis 6.000 naučnika na deklaraciju protiv ponovnog zaključavanja zemalja zbog koronavirusa

(Foto: Radu Razvan/shutterstock.com)
Više hiljada svetskih naučnika i zdravstvenih stručnjaka potpisalo je izjavu protiv ponovnog uvođenja karantina, odnosno zaključavanja zemalja.

Gotovo 6.000 stručnjaka, uključujući desetine iz Velike Britanije, veruje da bi takva mera mogla da ima poguban uticaj na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, kao i na samo društvo. Zahtevaju da zaštita bude usmerena na najugroženije grupe i da zdravi ljudi nastave sa svojim životima, piše BBC.

Stručnjaci su pisali britanskom ministru zdravlja sa namerom da ukažu na moguće negativne efekte ponovnog zaključavanja, koji su u skladu sa zahtevima pokreta koji stoji iza deklaracije iz Grejt Baringtona.

Pokret iza deklaracije protiv zaključavanja počeo je u SAD, a deklaraciju je do sada potpisalo skoro 6.000 naučnika i medicinskih stručnjaka širom sveta, kao i 50.000 građana.

Stručnjaci iz Velike Britanije koji su potpisali Deklaraciju veruju da bi ponovno uvođenje karantina pre nego što vakcine postanu dostupne moglo prouzrokovati "nepopravljivu zdravstvenu štetu". Kažu da bi stopa vakcinacije kod dece mogla da padne i da bi se briga za srčane bolesnike ili one sa rakom mogla pogoršati.

Ističu da je rizik od infekcije virusom korona 1.000 puta veći za bolesne ljude ili starije osobe. Kako imunitet stanovništva raste, potpisnici Deklaracije veruju da se rizik od zaraze smanjuje za sve grupe - uključujući i one kritične.

Deklaracija preporučuje niz mera za zaštitu ranjivih ljudi, uključujući redovno testiranje osoblja staračkih domova, i preporučuje isporuku namirnica i drugih potrepština penzionerima koji žive kod kuće.

S druge strane, potpisnici Grejt Barington deklaracije zalažu se za normalno funkcionisanje mladih, držanje nastave u školama i na univerzitetima, otvaranje restorana i održavanje sportskih i kulturnih aktivnosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.