Izvor: eKapija | Sreda, 07.10.2020.| 16:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na farmi Spreča u Kalesiji niče prvo biogasno postrojenje u FBiH - Puštanje u rad 2021.

Ilustracija (Foto: Rudmer Zwerver/shutterstock.com)
Farma Spreča je prva farma u Federaciji BiH na kojoj se gradi biogasno postrojenje koje će naredne godine biti pušteno u rad. Ova farma dobila je energetsku dozvolu za izgradnju postrojenja i prva je elektrana koja će kao primarni izvor energije koristiti biogas proizveden od otpada s farme.

Farmu je posetila je federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo posetila je gde je razgovarala s vlasnikom Nedimom Čauševićem i direktorom Adinom Fakićem i izvršnom direktorkom Razvojne banke FBiH Mersihom Slipičević.

Biogasna postrojenja i proizvodnja energije iz biogasa je veoma značajan projekat u BiH sa aspekta implementacije Direktive 2009/28/EC, kojom je za Bosnu i Hercegovinu utvrđen obavezujući cilj od 40% udela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije.

Naglašena je i važnost postojanja ovakvog postrojenja i njegov uticaj na smanjenje zagađenja, kao i pozitivni efekti u očuvanju i zaštiti životne sredine i vodnih tokova, saopšeno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.