NavMenu

Uređeni stanični koloseci u Futogu, Karavukovu i Gajdobri - Sledi rekonstrukcija u Odžacima, ukupna vrednost 5,7 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 07.10.2020. 12:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Završeno je uređenje staničnih koloseka u tri železničke stanice na pruzi Novi Sad-Sombor-Bogojevo. Sredinom septembra završeni su radovi u železničkim stanicama Gajdobra i Karavukovo, a pre toga u avgustu i u železničkoj stanici Futog, saopšteno je iz Infrastruktura železnice Srbije.

Preostalo je, kako se navodi, da se rekonstruišu koloseci u stanici Odžaci, pa da budu završeni svi planirani radovi na obnovi ukupno devet i po kilometara staničnih koloseka između Novog Sada i Bogojeva, čija je ukupna vrednost 5,7 mil EUR. Planirano je da radovi na rekonstrukciji tri stanična koloseka i zameni sedam skretnica u stanici Odžaci počnu u oktobru i da budu završeni do stupanja na snagu novog železničkog reda vožnje 13. decembra 2020. godine.

Sanacijom koloseka u Futogu, Gajdobri i Karavukovu brzina vozova u teretnom železničkom saobraćaju je sa dosadašnjih 20 km/sat povećana na 50 km/sat, a osovinsko opterećenje pruge sa 16 na 22,5 tona po osovini, a povećani su bezbednost železničkog saobraćaja i propusna moć pruge. Obavljenim radovima na kolosecima tri železničke stanice omogućeno je i znatno sigurnije i efikasnije odvijanje železničkog saobraćaja prema Somboru i Subotici, kao i prema državnoj granici ka Hrvatskoj.

U železničkoj stanici Karavukovo potpuno su rekonstruisani drugi (857 metara) i treći (795 metara) kolosek, zamenjena je jedna skretnica, kao i oko 400 metara na otvorenoj pruzi ispred ulazne skretnice. Pored toga "Infrastruktura železnica Srbije" uredila je i putni prelaz kod groblja, koji koriste poljoprivrednici, tako da je sada njima olakšan dolazak do njihovih njiva. U rekonstrukciju staničnih koloseka u karavukovu uloženo je 1,75 mil EUR.

U železničkoj stanici Gajdobra zamenjene su četiri skretnice, kompletno su uređeni 2. i 3. kolosek, uređeno je više od 500 metara otvorene pruge, kao i 120 metara pruge iza skretnice za Bogojevo. Vrednost radova izvedenih u stanici Gajdobra je 1,14 mil EUR.

Na putu koji povezuje Bačku Palanku i Silbaš, na izlazu iz Gajdobre uređen je putni prelaz, tako da danas vozači preko ovog izuzetno prometnog prelaza putuju znatno konfornije i udobnije. Radnici Infrastrukture železnice Srbije na ovom putnom prelazu obnovili su automatsku signalizaciju, cevovod, delove kolosečne konstrukcije, a posao je završen postavljanjem novog sloja asfalta, tako da vozači preko ovog prelaza prolaze bez smanjenja brzine.

U železničkoj stanici Futog kompletno su zamenjene šine i pragovi na drugom i trećem staničnom koloseku u dužini od 672, odnosno 637 metara. Ovim radovima obezbeđeno je putnicima i korisnicima znatno bolje i bezbednije putovanje kroz stanicu u Futogu, jer je poslednji put rekonstrukcija koloseka izvedena pre nekoliko decenija. Vrednost radova koji su izvedeni u stanici Futog iznosi 1,27 mil EUR.

Prugom Novi Sad-Bogojevo dnevno iz pravca Subotice, Sombora, Novog Sada, kao i Hrvatske prođe tri do pet teretnih železničkih kompozicija. U putničkom železničkom prevozu svakodnevno ovom prugom saobraća jedanaest putničkih vozova na relaciji Novi Sad-Sombor-Subotica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.