Izvor: eKapija | Sreda, 07.10.2020.| 08:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sastanak Malog i MMF-a - Penzije sledeće godine više za 5,9%, za plate se razmatra procenat

Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)
Reformski ciljevi u okviru aktuelnog aranžmana "Instrument za upravljanje politikama" (PCI), kao i budžet za 2021. godinu bile su teme sastanka ministra finansija Siniše Malog i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn.

U pitanju je peto i poslednje razmatranje tog aranžmana, koje će trajati do 16. oktobra, a sastanci se održavaju putem video - veze.

Sagovornici su se saglasili da je dosta toga urađeno kada je reč o reformskim procesima, kao i da se prethodnih meseci Srbija na pravi način izborila sa krizom koja je izazvana pandemijom koronavirusa, navedeno je na sajtu Ministartsva.

Mali je istakao da je ponosan što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja u ovim mesecima ima čak i blagi privredni rast, i dodao da je nezaposlenost na istorijskom minimumu i da u drugom kvartalu ove godine iznosi 7,3%. Rekao je da je rast poljoprivrede bio veći nego što je očekivano, što je dodatno doprinelo dobrim rezultatima. On je naglasio i da je optimista s obzirom na to da najnoviji podaci pokazuju da je priliv stranih direktnih investicija od početka godine 1,8 mlrd EUR. Kako je istakao, naša zemlja je apsolutni lider u privlačenju stranih investicija na Zapadnom Balkanu, i privlači 60% ukupnih investicija koje dolaze u region. U tom smislu, Mali je pomenuo i dolazak američke Međunarodne razvojne agencije, što je dobar signal za investitore, a što će doprineti i lakšem finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Jan Kes Martejn je podvukao da Srbija bolje prevazilazi krizu od drugih država u Evropi, te da je na pravi način, obimnim ekonomskim paketom mera, odgovorila na krizu koja je izazvana koronavirusom. On je rekao da je paket mera bio ambiciozan, i posebno pohvalio što se sektorskim merama pomaže gradskim hotelima, koji su bili ugroženi za vreme pandemije.

Kada je reč o budžetu za 2021. godinu, sagovornici su se saglasili da trenutno postoji dosta neizvesnosti zbog pandemije koronavirusa, ali da je važno da on ima razvojni karakter. Kako je ministar rekao, Srbija namerava da nastavi sa kapitalnim investicijama, što će dodatno uticati na privredni rast. U tom smislu je važno usvajanje metodologije za kapitalne projekte, što je upravo jedan od uspeha aranžmana sa MMF-om. Kako je naveo, trenutno se grade četiri auto-puta, a upravoje potpisan ugovor za Fruškogorski koridor. Mali je rekao da se nada da će Srbija sledeće godine dostići što brži privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu. Ministar je istakao i da će se, kada je reč o usvajanju budžeta, i ove godine poštovati budžetski kalendar, kao i da će biti usvojen završni račun za 2019. godinu.

Tema sastanka je bilo i povećanje penzija u javnom sektoru i plata, a kako je potvrđeno, penzije će naredne godine rasti u skladu sa švajcarskom formulom i to za 5,9%. Kada je reč o platama, ministar je istakao da postoji fiskalni prostor za njihov rast, te je dogovoreno da će se tokom ove misije razmatrati i konkretni procenti. On je rekao da će to biti snažan signal da se uprkos krizi koja je izazvana koronavirusom, misli na svakog građanina Srbije.

Aranžman "Instrument za koordinaciju politika" odobren je Republici Srbiji u julu 2018. godine, na period od 30 meseci, i traje do januara 2021. godine. Radi se o aranžmanu koji ima savetodavnu ulogu i bavi se prevashodno sprovođenjem strukturnih reformi, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.